29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Oktobar 2014 02:27

Najhladniji dan zime -3 stepena

Ove zime snijega skoro da neće ni biti, a temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine, kažu stručnjaci.

 

"Oktobar i novembar biće sunčani i natprosječno topli na cijelom Balkanu. Što se tiče zime, neće biti ledeno hladna. Snijeg će nas gotovo i mimoići, a temperature će biti znatno iznad prosjeka. U decembru se može očekivati temperatura između trećeg i osmog podeoka, dok će najhladniji zimski mjesec biti januar, kad će živa u termometru dostići minus tri stepena Celzijusa. Tada se može očekivati i snijeg, ali najvjerovatnije kratkog daha", prognozira "Akuveder".

 

Oni kažu da se već u martu možemo oprostiti od zime, jer su najavljene temperature za prvi proljećni mjesec čak 15 stepeni, što će biti iznad višegodišnjeg prosjeka.

 

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu, dr Mlađan Ćurić, kaže za Kurir da je dugoročna vremenska prognoza nepredvidiva, ali da se ipak očekuje toplija zima.

 

"Kad je reč o dugoročnoj vremenskoj prognozi, nemamo sigurne pokazatelje zato što je sve neizvesno. Međutim, moglo bi se reći da će zima ispred nas biti blaža. Znate, vrlo je nezgodno pričati o vremenu na duži period, jer atmosfera nije voz koji ima svoju putanju i ide po šinama i nema gde da skrene. Atmosfera je nepredvidiva i mnogo kompleksnija. Zato ne bih s preciznošću govorio o dugoročnim prognozama, a naročito ne o temperaturama", ističe on.

 

U svakom slučaju, još 2000. smo ušli u period kad su izuzetno topla ljeta, a zime veoma hladne, mada ove godine nije bilo tako.

 

"Dakle, prema izgledima koje imamo, očekuje se blaža zima nego što je to uobičajeno", zaključuje Ćurić.

 

Izvor Kurir