29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 12 Oktobar 2013 03:13

Štrajk metalaca u novembru

Sindikat metalaca BiH donio je Odluku o održavanju generalnog štrajka 14. novembra 2013. godine u trajanju od dva sata, uz mogućnost radikalnih sindikalnih akcija, izjavio je predsjednik ovog sindikata Muhamed Hadžić.  Istovremeno, Sindikat će pred zgradom Vlade Federacije BiH (FBiH) organizovati protestni skup reprezentativnih predstavnika sindikalnih organizacija. 

 

"Razlog donošenja ove odluke je izuzetno težak radno-pravni, ekonomski i socijalni položaj radnika u metalskom sektoru, kao i nezadovoljstvo radom nadležnih institucija vlasti i dinamikom rješavanja ranije istaknutih problema", kazao je Hadžić. Ovi problemi, kazao je on, odnose se na zahtjeve u vezi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i penziju, donošenje odgovarajućih mjera u pravcu rasterećenja privrede i adekvatne reforme javnog sektora, te donošenja zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i zakona o štrajku. 

       

"Trenutno je evidentirano oko 750.000 godina neuvezanog radnog staža, što predstavlja iznos od oko 1,1 milijardu KM, koji Fondu PIO-MIO duguju 807 firmi i više od 17.000 pojedinaca. Više hiljada radnika je u situaciju da imaju uslove za penziju koju ne mogu ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa. Situacija je ista i u vezi nemogućnosti korištenja zdravstvenih usluga kojima poslodavac nije uplatio doprinose za zdravstveno osiguranje. Aktivnosti na donošenju Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu i Zakona o štrajku vode se bezuspješno već pet godina", kazao je Hadžić. Upozorio je da još nije postignut konsenzus socijalnih partnera (Vlade, poslodavaca i sinidkata) u vezi prijedloga Zakona o radu. 

       

Prema njegovim riječima, premijer FBiH Nermin Nikšić, dao je garanciju da u parlamentarnu proceduru neće biti upućen ovaj prijedlog dok se ne postigne kompromis, ali da je također naglasio da on mora biti donešen jer je to uslov koji je postavio Međunarodni monetarni fond (MMF) za nastavak kreditnog aranžmana. Hadžić je istakao da će se o zahtjevima metalaca raspravljati na sjednici Vlade koja će biti održana do 20. oktobra. 


"Pregovaramo sa Vladom ali se istovremeno pripremamo za štrajk. Odbor Sindikata će intenzivno pratiti dinamiku realizacije zahtjeva, te će, u slučaju nezadovoljstva stepenom ispunjenja, donijeti odluku o radikalnijem načinu sindikalnog djelovanja", kazao je Hadžić.