25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Oktobar 2014 13:44

Bugarski voz na glasanju

Direktor koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović na konferenciji za novinare kazao je da posmatrač Koalicije u mjestu Aladinići nije bio prihvaćen od strane predsjednika biračkog odbora i ostalih članova pa je morala reagirati i policija ali tek po instrukcijama Centralne izborne komisije BiH (CIK). - Naš posmatrač se sve vrijeme nalazio ispred biračkog mjesta i primijetio je razne nepravilnosti i određene radnje. Sada smo u procesu da se posmatraču omogući pristup biračkom mjestu. Ovakve radnje, zloupotrebe i ometanje u radu posmatrača su tipičan primjer “Bugarskog voza” – naglasio je direktor koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović.  

 

Koalicija “Pod lupom” na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u “Uniticu” u Sarajevu, iznijela je podatke da je izborni dan na većini izbornih mjesta započeo u skladu s Izbornim zakonom i propisima. Koalicija “Pod Lupom” izvijestila je da je 98,7 posto građanskih posmatrača Koalicije na određenim biračkim mjestima i da im je omogućen nesmetan pristup. Za manje od 2 posto posmatrača nije omogućen pristup iz sljedećih razloga: - nedozovljavanje ulaska na biračko mjesto prije 7 sati; - problemi sa akreditacijom;- nedovoljna komunikacija između pojedinih općinskih izbornih komisija i CIK-a.

 

Dario Jovanović, direktor Koalciije kazao je da prema prvim izvještajima na 10, 2 posto biračkih mjesta nisu bili prisutni svi članovi biračkih odbora, od čega nešto manje u RS-u 6,2 posto a u FBIH 12 posto. - N 97,7 posto biračkih mjesta glasački listići su ručno brojani a na 6,9 posto biračkih mjesta primjećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. Što se tiče otvaranja biračkih mjesta na vrijeme. 67, 5 posto biračkih mjesta otvoreno je u 7 sati a 94, 6 posto biračkih mjesta otvoreno je do 7 i 15 sati. Na 100 posto biračkih mjesta glasačka kutija je pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta – kazao je Jovanović. Direktor Koalcije je naglasio da je pedeset mobilnih timova obišlo više od 50 biračkih mjesta a najčešće zapažene nepravilnosti su dozvoljavanje glasanja bez važećih dokumenata i aditovanje pristalica i aktivista političkih partija ispred biračkih mjesta da se glasa za određene političke subjekte. - Koalicija je do 10 sati zaprimila više od 60 prijava građana putem našeg broja a najviše ih je bilo u vezi pritiska stranačkih aktivista da se glasa za njihove pristalicei te distribucija kopija listića sa označenm strankama i kandidatima, što je također primjer "Bugarskog voza" – dodao je Jovanović. Na konferenciji za novinare istaknuto je da je bilo i nereda na nekoliko biračkih mjesta koje su obišli mobilni timovi Koalicije. Zabilježen je i slučaj mrtvih osoba na biračkim spiskovima, a na jednom biračkom mjestu kod Mostara prijavljeno je organizirano dovoženje glasača na biračkom mjestu.

 

- Imamo više vrsta kritičnih situacija, prva je zabrana posmatranja ili udaljavanje sa biračkog mjesta naših posmatrača. To je bilo u općinama Novi Grad u RS-u, Pale i Stolac. Posmatraču nije dozvoljen pristup u blizini biračkog mjesta a u mjestu Aladinići bilo je pet prijava o podjeli glasačkih listića u blizini biračkih mjesta. Također, primijećen je nedostatak izbornog materijala na biračkim mjestima u Bužimu, Mostaru, Brodu, Prijedoru, Drvaru, Brčkom, Tuzli, Bihaću, Kostajnici i Pelagićevu – dodao je Jovanović. Pored toga, iz koalicije “Pod Lupom” su obavijestili da je bilo prijetnji, ucjena i uznemiravanja birača u Livnu, te ubacivanje listića u kutiju većeg broja. U Velikoj Kladuši zabilježen je slučaj da je jedan birač dobio veći broj glasačkih listića. Plakati u krugu od pedeset metara bili su u Bosanskoj Krupi. Obustava glasanja dogodila se u Živinicama jer je jedna osoba pokušala glasati dva puta dok je nepotpun birački odbor na biračkom mjsstu u Tuzli nastavio raditi sa četiri člana. U Gračanici je primijećeno da posmatrači političkih stranaka imaju izvod iz CIK-a, i da bilježe glasače koji izlaze na izbore odnosno evidentiraju one koji trebaju glasati za njihovog političkog subjekta.