20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Oktobar 2014 02:07

Didaktički putokazi

Već skoro dvije decenije Pedagoški zavod i Pedagoška akademija iz Zenice uspješno objavljuju časopis “Didakitički putokazi”. Osnovni cilj časopisa je doprinos i učešće u permanentnom obrazovanju nastavnika.

 

U vremenu opće dezorijentacije putokazi su nam itekako potrebni. Misiju edukacije edukatora već skoro dvije decenije uspješno provodi časopis “Didaktički putokazi” koji je pokrenut 1995. godine. Izlazi tromjesečno i raste iz godine u godinu, što nije slučaj s “Prosvjetnim listom” najstarijim glasilom prosvjetnih radnika, koji se zbog nebrige resornih ministarstava ugasio nakon 64 godine postojanja. Časopis “Didakitički putokazi” čine radovi koji prate i istražuju odgojno-obrazovne procese i odnose. Kad je u pitanju reforma odgoja i obrazovanja, ovaj časopis ne samo da prati i podržava inovativnost i kreativnost, nego se aktivno uključuje i predlaže konkretna rješenja.

 

Zadovoljiti mnoge kriterije postavljene pred časopis nije moguće bez urednika i uredničkog odbora. Koliko je ta uloga važna vidljivo je iz radova urednika časopisa koje nazivaju “vratarima znanja”. Uredništvo “Didaktičkih putokaza” činili su i čine poznati stručnjaci veoma plodni u naučnom radu i objavljivanju. Iz tog razloga, članovi redakcije i uredništva se često nađu i u ulozi autora članaka. Glavni urednik časopisa dr. sc. Kemal Velagić ističe da su do 68. broja imali 1.800 objavljenih radova. Radovi su najvećim dijelom iz Bosne i Hercegovine. Usto imaju zapažen broj radova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Turske, Kanade, Južnoafričke Republike itd., što govori da se časopis profilirao i izvan naše zemlje.

 

“Naša prednost je kako u praćenju savremenih tokova u odgoju i obrazovanju, tako i u predviđanju potreba obrazovne javnosti. U mnogim područjima čak utječemo na kreiranje koncepcije u odgojno-obrazovnom procesu. Teme časopisa najčeće su rezultati empirijskog istraživanja, odnosno njihova aktuelnost, ali funkcionalna povezanost s praksom u odgoju i obrazovanju naš je saveznik. Poteškoće su uglavnom materijalne naravi. Selekcija radova je veoma stroga. Imamo svoje recenzente i upute recenzentima te obrasce za različite vrste radova: 

 

za empirijsko istraživanje, za istraživanje  teorijskog sadržaja i za nastavne pripreme, te opći obrazac. Radovi ovog časopisa često su citirani u knjigama eminentnih znanstvenih radnika, u diplomskim, magistarskim radovima i doktorskim disertacijama, te u radovima objavljenim u drugim časopisima. Poduzeli smo aktivnosti kako bi časopis bio uvršten u Međunarodnu znanstvenu bazu podataka. Na taj način kreiramo interes za znanstveno istraživanje kod istraživača te za objavljivanje radova”, kaže za Novo vrijeme Kemal Velagić, glavni urednik časopisa “Didaktički putokazi”. Spomenuti časopis u svojim posebnim izdanjima ili posebnim prilozima nastoji dati uvid u aktuelnu problematiku koja se tiče odgojno-obrazovnog procesa (mišljenja, saopćenja, savjetovanja).

 

Naglašeno mjesto u časopisu rezervirano je za inovativne istraživačke odgojno-obrazovne metodologije i tehnologije. Atipičnost “Didaktičkih putokaza” je i u tome što se na koricama svakog broja nalazi po jedna misao iz etnopedagogije, misao univerzalne vrijednosti. Nemali broj članaka odnosi se na prikaze i mišljenja o knjigama. Čitaocima se daje stručni prikaz i kritički osvrt na nova djela, većinom domaće publikacije. Prema strukturi radova u časopisu, najzastupljeniji su oni koji se odnose na problematiku i didaktičko-metodičke aspekte pojedinih nastavnih predmeta. “Didaktički putokazi” nude značajan prostor nastavnicima iz prakse da prezentiraju svoje uspješne modele realizacije nastavnog sata.

 

Osim toga, a što je vrlo značajno za nastavnike, časopis je na usluzi i studentima i učenicima, ali i kreatorima obrazovne politike. “Didaktički putokazi” su pristupačni svima i otvoreni za saradnju. Izdavači časopisa su Pedagoški zavod Zenica i Filozofski fakultet Zenica. Na osnovu svega navedenog, nema nikakve sumnje da je ova publikacija izrasla u jedan od vodećih časopisa za nastavnu teoriju i praksu na području Bosne i Hercegovine.

 

Esmir Salihović/Novo vrijeme