28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 31 Maj 2014 02:46

UIO- 561 vozilo dovezlo pomoć

Od početka poplava u Bosni i Hercegovini pa zaključno sa jučerašnjim danom na graničnim prelazima je registrovano ukupno 561 vozilo koje dovozilo humanitarnu pomoć u BiH. Ukupna težina svih pošiljki humanitarne pomoći iznosi 3.716.663,46 kg. Kad je u pitanju vrsta robe koja se uvozila kao humanitarna pomoć najviše ima prehrambenih artikala, vode, odjeće i obuće, hrane za bebe i pelena, raznih higijenskih sredstava, saopćeno je iz UIO-a. 

 

Carinski postupak nad pošiljkama međunarodne pomoći Uprava za indirektno oporezivanje BiH (na graničnim prelazima, u carinskim ispostavama, kao i grupama za carinske postupke) provodi  prioritetno, uz poštivanje propisanih pravila zahtijevanog carinskog  postupka. Pošiljku međunarodne humanitarne pomoći upućene u Bosnu i Hercegovinu treba da prati spisak (specifikacija) robe koja treba da sadrži podatke o pošiljaocu robe, primaocu robe, vrsti robe, količini i vrijednosti robe.Važno je naglasiti da primalac takve pošljke može biti registrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH. Pored toga iz dokumentacije koja prati pošiljku međunarodne pomoći mora biti vidljivo da se radi o besplatnoj pošiljci, pri čemu to može biti odvojena izjava pošiljaoca ili naznaka na samom spisku (specifikaciji) robe da se ista poklanja u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH. 

 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH ranije je donijela odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Trebinje, Sarajevo, te aerodromi Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH, kako bi se te pošiljke što brže ocarinile i stigle na područja kojima su namijenjene. Također, apelujemo na sve špeditere koji provode carinski postupak, da daju svoj maksimalni doprinos i pomognu svim uvoznicima koji dovoze humanitarnu pomoć u BiH