20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 03 Juni 2014 04:27

Deset najzdravijih namirnica

Sigurno niste znali da se u vašem domu krije najzdravija hrana na svijetu. Superhrana se sastoji od supersastojaka koji vašem tijelu pružaju sve potrebne sastojke. Vrijeme je da vas upoznamo s najzdravijom hranom, te najjednostavnijom i najukusnijom njihovom pripremom, piše Dnevnik.

 

Gljive

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive regulišu nivo estrogena kod žena te štiti od raka dojke.

Brzi recept: Narežite gljive na šnite i prepržite na maslinovom ulju, dodajte češnjaka i vina, te pirjajte dok vino ne ishlapi. Odličan prilog uz pečena pileća prsa.

 

Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog kolesterola, te vrlo koristan za regulaciju probave.

Brzi recept: Skuhajte ječam i grah i dodajte koje god vam povrće padne na pamet. Dobili ste ukusno varivo. Ako želite bolji okus, prepržite komadiće pršuta i dodajte u varivo.

 

Orasi

Nevjerovatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

Brzi recept: Kako bi iz ove namirnice izvukli samo najzdravije nije potrebna nikakva priprema. Pomiješajte šaku oraha, suhih smokava i sjeme anisa; dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umjesto deserta ili između obroka.

 

Integralna tjestenina

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. 

Cjelovite žitarice su veoma zdrave za vaš organizam i probavu.

Brzi recept: Prepržite malo češnjaka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i sjeckanu rajčicu. Umak poslužite s parmezanom uz integralno tijesto.

 

Maslac od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti.

Brzi recept: Miksajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašičicu ulja, pola kašičice smeđeg šećera i prstohvat soli. Ako volite slađi maslac dodajte malo meda.

 

Kvinoja

Kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i željezom, te pruža tijelu energiju.

Brzi recept:

S obzirom da je kvinoja prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umjesto riže i tjestenine. Izvrstan je dodatak kuhanom povrću i piletini s roštilja.

 

Obrano mlijeko

Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata, među kojima je kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju, te D vitamin koji je borac protiv raka.