19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 20 April 2014 12:10

Mostovi prijateljstva u B. Novom

Ekspedicija Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica stigla je u svoju Zenicu kasno sinoć, poslije dugog puta na sjever Bosne , u Bosanski Novi, gdje smo odlično dočekani. Oko 1000 ljudi nas je dočekalo u punoj sportskoj dvorani. Realizovali smo manifestaciju pod nazivom" Vratimo osmijeh djeci Bosanskog Novog i Dan tursko-bosanskog prijateljstva u Bosanskog Novog". Veliki broj mladih, djece, roditelja iz Bosanskog Novo,g sa aplauzima je pratila program koji smo pripremili za njih..

Zajedno sa nama, manifestaciji su prisustvovali i gosti iz Republike Turske: vojni ataše-ispred Turske ambasade Isa Sancakli, predstavnik turske vojne misije pukovnik Irfan S. sa svojim kolegama. Promovisali smo knjigu "Recep Tayip Erdogan-Rađanje lidera", od izdavačke kuće Dobra knjiga iz Sarajeva sa velikim brojem prisutnih (najveća promocija knjige u BiH-oko 1000 osoba u sportskoj sali). Takođe smo organizovali i izložbu novinske agencije Anadolija "20 godina od dolaska turske mirovne misije u BiH", kao i muzički program sa preko 40 učesnika (Ansambl Bosnia Folk, KUD Plamen,vokalni solisti Omer Kadrić,Aiša Zaimović,Meho Mandžuka i orkestar).  Djeci Bosanskog Novog su uručeni paketići, igračke i sve ono što su djeca Zenice od srca sakupili za svoje vršnjake iz Bosanskog Novog. Domaćini su bili odlični na čelu sa Senadom Bratićem(narodni zastupnik u skupštini RS). Prelijepo druženje, lijepi utisci, novi prijatelji koje smo stekli, prelijepi Bosanski Novi.
 Podjeljeno je oko 550 paketića, stotine odjevnih predmeta, stotine dječijih igračaka, školski pribor,torbe..Sve to zahvaljujući nastavnicima, direktorima, roditeljima i djeci iz osnovnih škola iz Zenice. Takođe, smo posjetili i Kozarac (kod Prijedora), koji je nažalost u proteklom ratu izgubio 1274 stanovnika (mučki ubijeni).Domaćin dr.Zlatko Škerić nam je organizovao historijski čas gdje smo saznali više informacija o golgoti Kozarca i Prijedora u proteklom ratu. Posjetili smo i šehidsko spomen obilježje i proučili Fatihu. Posjetili smo u Kozarcu i djecu koja su članovi KUD-a Kozara, i uručili ima oko 50 paketića.. Poslije Kozarca, dio ekipe je posjetio i Prnjavor, gdje smo uručili prehrambreni paket, paketiće za porodicu Katanić (za malu Jasminu)..Na kraju hvala dragom Bogu, stigli smo kući umorni ali sretni što smo realizovali ovaj humani projekat. Domaćini iz Bosanskog Novog na bini su stavili pano na kojem je pisalo: HVALA DJECI ZENICE.. I mi kažemo HVALA.. ZENICO.. Mi ćemo malo odmoriti, a već 24 aprila u Zenici organizujemo muzičku manifestaciju povodom Dana djeteta, 26 aprila ako Bog da putujemo u Brčko gdje ćemo realizovati naše programe po kojim smo postali prepoznatljivi... Jer mi smo Mostovi Prijateljstva iz Zenice..