29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 20 April 2013 05:58

SDP: Sjećanje na Mateu

OO SDP BiH Zenica izražava javni protest postupkom Komisije za obilježavanje značajnih datuma i ličnosti Općine Zenica, jer u zvaničnom programu obilježavanja 19. aprila, Dana civilnih žrtava rata u Zenici nije predviđeno odavanje počasti prvoj civilnoj žrtvi rata našoj sugrađanki dvogodišnjoj, Matei Jurić. 

 

 

Općinska organizacija Socijaldemokratske partije BiH Zenica ne vidi nijedan razuman razlog zašto se ni ove godine nije odala počast  djevojčici Matei. Cijenimo da  članovi Komisije za obilježavanje značajnih datuma i ličnosti Općine Zenica, nažalost zaboravljaju prvu zvaničnu civilnu žrtvu rata u našem gradu.  

 

Podsjećamo javnost da je Forum mladih OO SDP BiH Zenica već dva puta pokretao inicijativu da jedna od predškolskih ustanova za odgoj i obrazovanje nosi naziv Matea Jurić. Općinsko vijeće Zenica se oglušilo o tu inicijativu. Forum mladih SDP Zenica će istrajati u nastojanjima da pomenutu inicijativu prihvate vijećnici u Općinskom vijeću Zenica. 


Nismo iznenađeni reakcijom UG Civilne žrtve rata koji su javno iskazali nezadovoljstvo načelniku Općine Zenica zato što nisu omogućili izgradnju spomen obilježja civilnim žrtvama rata. Tužno je da se obilježavanje dana civilnih žrtava rata vrši na spomen obilježju poginulih boraca iz proteklog rata koje to itekako zaslužuju. Nadamo se da će aktulni načelnik Općine Zenica imati sluha i konačno ispraviti tu nepravdu.  

 

  OO SDP BiH Zenica