29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Januar 2014 05:52

Djeci s posebnim potrebama

Načelnik Općine Zenica Husein Smajlović prvi je stavio potpis na Aneksu ugovora o utvrđivanju prava i obaveza na implementaciji projekta Centar za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama. Vrlo brzo učiniće to i načelnici još devet općina Zeničko-dobojskog kantona Breza, Olovo, Vareš, Visoko, Doboj Jug, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Usora.

 

Na ovaj dokument, zajedno sa Smajlovićem potpis su stavili i Munib Husejnagić, premijer ZDK i Goran Bulajić predstavnik Organizacije „HUMANOST-SOCIETAS HUMANITATIS“. Riječ je o dokumentu kojim se za prvu polovinu 2014. godine reguliše nastavak finansiranja Projekta o brizi za djecu s posebnim potrebama kroz Centre koje su svojim angažmanom sa stranim donatorima ustrojili predstavnici Organizacije „HUMANOST – SOCIETAS HUMANITATIS“. Aneks se odnosi na vrijeme do kraja juna iduće godine do kada će, kako je najavio Ivica Ćurić ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK biti zakonski uređena ova oblast. Naime, do tada se očekuje i formiranje jedinstvene ustanove koja bi objedinila centre za dnevni boravak djece s posebnim potrebama.

 

U narednom polugodištu Zeničko-dobojski kanton će, prema potpisanom Aneksu ugovora o utvrđivanju prava i obaveza na implementaciji projekta Centar za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama izdvojiti 158 hiljada maraka , a deset općina zajedno će izdvojiti 54,5 hiljasda maraka.