26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 April 2013 08:33

Terapija muzikom u Zenici

20. i 21.04.2013. godine u prostorijama Centra za ranu intervenciju u Zenici, odrzat ce se seminar pod nazivom Terapija muzikom sa bubnjevima. 

 

 

Muzika je univerzalni jezik svih stanovnika planete Zemlje. Terapija muzikom je jedan od najjednostavnijih pristupa u prevenciji i zdravom psihosocijalnom razvoju. Muzika može da uspori i uravnoteži moždane talase, da olakša disanje, utiče na srčane otkucaje, puls i krvni pritisak, smanji napetost mišića, poboljša pokretljivost i koordinaciju tijela, utiče na temperature, poveća nivo endorfina, reguliše hormone stresa, poboljša funkciju imunološkog sistema. Pored fiziološkog uticaja muzika može uticati na poboljšanje pamćenja i koncentracije, na povećanje produktivnosti, podstiče varenje i izdržljivost, stvara osjećaj sigurnosti i blagostanja.

 

Muzika je prirodno sredstvo putem koje možemo doprijeti do ljudi. U svakodnevnom životu smo okruženi muzikom, i muzika nam daje mogućnost da se iskažemo putem nje i poboljšamo kvalitet svoga života. Tempo današnjeg života je znatno ubrzan, što većini ljudi daje razlog da posvećuju malo pažnje svojim ličnim potrebama. Rezultat zanemarivanja sebe i svojih potreba dovodi do nezadovoljstva i pomanjkanja kreativnosti, što prerasta u hronični umor i apatiju. Psihosocijalno zdravlje treba njegovati i unaprjeđivati fizičkim aktivnostima, zdravom ishranom, njegovanjem kreativnog izražavanja, zdravim međuljudskim odnosima i održavanjem životne ravnoteže.

 

Terapija muzikom je kreativna, lako dostupna i opšteprihvaćena terpijska metoda. Način izražavanja putem muzike može biti kroz pjevanje, ples, slušanje muzike i sviranje instrumenata. Instrumenti koje koristimo u našem radu su razne vrste udaraljki koje su jedne od najjednostavniji terapijskih instumenata. U okviru terapije muzikom pored bubnjeva koristimo glas. Ljudski glas je izvanredno pristupačan i ljekovit instrument. Pokret je odraz našeg unutrašnjeg životnog ritma i dio terapije muzikom.

 

Seminar Muzikoterapija je pažljivo koncipiran tako da česnici prolaze kroz više kreativnih procesa, upoznaju sa snagom bubnja i izražavanjem putem bubnjeva,  upoznaju nove načine izražavanja putem glasa i pokreta, te upoznaju elemente muzike kao elemente cjelokupnog ljudskog organizma i životnog okruženja. Učesnici doživljavaju iskustva sa različiti tehnikama u terapiji muzikom i znaju koju od njih mogu primjenjivati u različitim situacijama i grupama

 

U toku seminara svi učesnici započinju rad na sebi, komunikaciji, emocijama i unutrašnjem miru.

Pokreću se potisnuti unutrašnji procesi kod učesnika

Učesnici komuniciraju putem muzike sa sobom i drugima

Učesnici oslobađaju prijatne i neprijatne emocije i sviraju ih van

Relaksacija i unutrašnji mir doživaljavaju svi učesnici na potpuno novi način

 

Stručna kompetentnost je veoma bitna za učesnike koji će multiplicirati naučeno stoga učesnici prepoznaju kako se Terapija muzikom može višestruko primjeniti u profesionalnom životu, dobiju odgovarajuće savjete i mogućnost da prošire i prodube svoje kompetencije. Također, učesnici nauče kako da upotrijebe metode i tehnike iz Terpije muzikom u radu sa djecom i odraslima, i kada za to nema odgovarajućih uslova (prostor i materijal za rad).