28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 04 Februar 2013 06:40

Plevljak na OV Zenica

 

Na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Zenica, održanoj 29. januara, o ekološkoj situaciji na području zeničke općine, o rezultatima mjerenja zagađenosti zraka u prethodnoj godini, te o aktivnostima i mjerama za smanjenje emisija u ArcelorMittalu Zenica na osnovu obaveza iz okolinskih dozvola, prisustvovali su i članovi Vlade ZDK.

Premijer ZDK, obratio se na sjednici OV, ističući važnost rješavanja problema zaštite čovjekove okoline u gradu Zenici.  U nastavku, prenosimo izlaganje premijera Fikreta Plevljaka. 

 

“Gladna dječija usta neće nahraniti oni koji galame da djeca ne smiju biti gladna nego oni koji djeci donesu komad hljeba!

 

Ima li Zenice bez ArcelorMittala?

 

Ovakve kakve poznajemo! - Nema!

 

Ima li ArcelorMittala bez Zenice? - Nema!

 

Zato moramo zajedno raditi:

 

I ovo su pitanja profesije i pitanja struke

I pitanja primjene važećih zakona

Politika, bilo koja, izuzev ekološke politike ovdje ne bi trebala odmagati

Ako može pomoći – neka pomogne.

 

Dame i gospodo,

 

ja sam rođeni Zeničanin i za mene i za moju porodicu ne može biti ništa dobro što nije dobro za građane Zenice. I radi toga, ali i radi politike Kantona koja pruža apsolutnu podršku našim lokalnim zajednicama, našim općinama, našim građanima, Kanton će uraditi sve u skladu sa svojim ovlaštenjima, ali sve i iznad tih ovlaštenja, a što je u skladu sa zakonom, da se riješe problemi zaštite čovjekove okoline u gradu Zenici.

 

Iz uvodnih razmatranja vidimo da znamo stanje

Vidimo i da imamo preventivna rješenja

Pitanje je samo kako dalje?!

ODGOVOR JE JEDNOSTAVAN!!

 

Dalje možemo samo ako svako od nas preuzme svoje obaveze i svoje odgovornosti koje ima u skladu sa zakonom

I nikako drugačije

Nema delegiranja odgovornosti bilo kome ako to nije u skladu sa zakonom

Ono što zbunjuje građane Zenice su različite, često i kontradiktorne informacije koje dolaze od strane odgovornih i stručnih ljudi. Možda bi trebalo postići konvenciju da je jedini zvanični tumač ovih podataka Metalurški institut „Kemal Kapetanović“ Zenica. Dozvolite mi da ovim pitanjima dam i novu dimenziju! Dolina Bosne je kičma države Bosne i Hercegovine! Najveći industrijski potencijali BiH smješteni su u dolini rijeke Bosne! Rijeka Bosna i dolina rijeke Bosne je i mjesto rađanja i trajanja državnosti države Bosne! Svi kraljevski gradovi srednjovjekovne države Bosne nalaze se u dolini rijeke Bosne- u Zeničko- dobojskom kantonu. Dolina Bosne treba biti i zelena dolina-ekološki čista dolina ove države! To sada nije slučaj i trebamo poduzeti sve da krenemo tim putem! Rijeka Bosna najvećim svojim dijelom, u dužini skoro 140 km, prolazi kroz Zeničko- dobojski kanton. Najveći i najznačajniji društveni potencijal u dolini rijeke Bosne je grad Zenica. I s tog stanovišta grad Zenica je i naš najveći interes! Ali, ne na štetu naših komšija i drugih lokalnih zajednica u Zeničko- dobojskom kantonu. Jaka Zenica je potreban i neophodan uvjet za jak kanton! Bez jake Zenice, nema ni jake Federacije Bosne i Hercegovine, ali ni cijele Bosne i Hercegovine! Zenica ne može biti jaka bez rješenja svojih ekoloških problema! I radi toga, Kanton će učiniti sve da se stanje ekološke zaštite u Zenici dovede na potrebni nivo.

 

Put kojim ćemo ići je, uglavnom, sljedeći:

 

Izrada strategije zaštite čovjekove okoline Zeničko- dobojskog kantona

Stavljanje u punu funkciju Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica koji je referentan u ovoj oblasti

Prilagođavanje federalnih fondova lokalnim zajednicama i usvajanje principa pripadnosti prihoda tamo gdje se stvaraju. Ne mogu oni koji dobivaju sredstva solidarnosti biti u boljem položaju od nas koji ta sredstva dajemo. Mi u ZDK ne bježimo od principa solidarnosti u ovoj državi, ali ta solidarnost mora prestati ići na našu štetu.

Toplifikacija doline Bosne od TE Kakanj nizvodno i uzvodno

Vođenje politike održivog ekonomskog razvoja u kojem će standardi ekološke zaštite biti na najvišem nivou.

Poštovane vijećnice i vijećnici,

 

naš je osjećaj i naše je iskustvo da su naši aktuelni sugrađani iz ArcelorMittala Zenica, a koji nisu i državljani BiH, iskreni sagovornici, odgovorni i da žele efikasno rješavati sve izvore zagađenja u tehnološkom procesu ArcelorMittala.

 

Uvjereni smo  i znamo da su naši sugrađani, državljani BiH koji rade na ovim poslovima u ArcelorMittalu iskreno, čvrsto i odgovorno opredjeljeni da se problem ekološke zaštite rješava na najbolji i najbrži mogući način.

 

Mislim da oni zaslužuju naše povjerenje u ovim aktivnostima.

 

Mislim da zajedničkim aktivnostima možemo u normalnom periodu riješiti najveće izvore zagađenja, ali i stvoriti povoljne uvjete:

 

Za nova investiciona ulaganja

Za razvoj novih proizvodnji

Za povećano zapošljavanje

Za nova radna mjesta

I zato očekujemo da uporedno sa rješavanjem pitanja zagađenja otvaramo i nova radna mjesta. Ovo pitanje ne treba stavljati na polje politike, pogotovo ga ne treba politizirati. Na vidim politiku kojoj ne bi bilo u interesu da se ova oblast unaprjeđuje.

 

Tražimo najbolja rješenja, a ne tražimo razloge da pravdamo već unaprijed izabrana rješenja.

 

Populisti mogu svojom elokventnošću zaraditi malo aplauza, ali ako samo pričaju, ako samo prozivaju, a ne nude nikakva rješenja, neka razmisle malo o šteti koju nanose građanima i cijeloj Zenici.

 

Ne trebaju nam više „učeni“ akademski elaborati koji će biti puni akademske teorije bez uporišta u realnosti i praksi. Trebaju nam realna rješenja koja ćemo svojim osjetilima moći prepoznati.

 

Da bi građanima Zenice ipak bilo nešto jasno bilo bi dobro da ArcelorMittal Zenica da svoj odgovor na svako pitanje, svaku činjenicu, svaku dilemu koja je danas ovdje iznesena, kako u uvodnim izlaganjima, tako i u diskusijama prisutnih. Ovu društvenu prašinu i dim može rastjerati samo profesionalna i stručna istina koja će na transparentan način biti dostupna građanima Zenice. Kanton vam stoji na raspolaganju.”

 

Pres služba ZDK