02 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Januar 2013 13:31

Konkurs za Javna priznanja Zenice

 

Na osnovu člana 17. i 19. Odluke o javnim priznanjima Zenica («Službene novine općine Zenica», broj 10/01 – prečišćen tekst) Ocjenjivački sud daje obavještenje o raspisivanju KONKURSA ZA JAVNA PRIZNANJA ZENICE

 

 

Povodom 20.marta – Dana Zenice u 2013. godini dodjelit će se javna priznanja utvrdjena Odlukom o javnim priznanjima Zenice i to:

 

- «Grb Zenice»

- «Nagrada Zenice»  i

- «Plaketa Zenice».

 

"Javna priznanja mogu se dodjeljivati gradjanima Zenice i drugim licima koja rade na području općine Zenica, udruženjima gradjana, lokalnim zajednicama, ustanovama, privrednim društvima, drugim pravnim subjektima za uspjehe u radu i aktivnostima kojima znatno doprinose razvoju Zenice ili pojedinih djelatnosti, afirmaciji njenih interesa, u znak odavanja počasti i zahvalnosti, te unapredjenju ljudskih prava i razvoju demokratije.

Javna priznanja mogu se dodjeljivati i državljanima drugih zemalja, prijateljskim gradovima, medjunarodnim organizacijama i organizacijama iz drugih država».

 

1. Kriteriji za dodjelu javnog priznanja su:

 

-najbolji rezultati postignuti u teorijskom i praktičnom radu na pojedinom području rada,

-objavljena, prikazana, izložena, izvedena ili na drugi način prezentirana postignuta ili nagradjena ostvarenja i rezultati,

-uživanje ugleda stručnjaka ili djelatnika iz odredjene oblasti, odnosno uspješnog privrednog društva, ustanove, udruženja gradjana ili drugog pravnog subjekta.

 

A) «GRB ZENICE»

 

«Grb Zenice» dodjeljuje se gradjanima Zenice i drugim licima koji rade i djeluju na području općine Zenica, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima gradjanja i drugim pravnim subjektima za izuzetne zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu na unapredjenju nauke, privrede, obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne brige i drugih područja društvenog života u općini Zenica».

 

B) «NAGRADA ZENICE»

 

«Nagrada Zenice» dodjeljuje se gradjanima Zenice i drugim licima, njihovim udruženjima, lokalnim zajednicama, ustanovama, privrednim društvima i drugim pravnim subjektima povodom njihovih jubileja, za uspjehe u poslovanju, zasluge za razvoj općine Zenica, unapredjenje kvaliteta življenja, te afirmaciji Zenice i jačanju njenog ugleda u zemlji i svijetu».

 

Novčani iznos nagrade neće se dodjeljivati profitnim organizacijama.

 

 

 

 

C) «PLAKETA ZENICE»

 

«Plaketa Zenice» dodjeljuje se gradjanima Zenice i drugim licima koja rade na području općine Zenica, udruženjima gradjana, privrednim društvima, ustanovama i drugim subjektima povodom Dana Zenice ili drugih godišnjica za trajniju, općepriznatu djelatnost kojom su znatno doprinijeli razvoju i afirmaciji Zenice».

 

2. Rok i način predlaganja

 

Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja upućuju se Ocjenjivačkom sudu do 31. januara 2013. godine.

 

Pravo predlaganja kandidata za dodjelu javnih priznanja imaju, u skladu sa Odlukom o javnim priznanjima Zenice, gradjani, udruženja gradjana, članovi Vijieća općine Zenica, radna tijela Vijeća općine Zenica, Načelnik općine, organi mjesnih zajednica, ustanove, strukovne organizacije, vjerske zajednice, privredna društva i drugi pravni subjekti.

 

Prijedlog za dodjelu javnog priznanja podnosi se u pisanom obliku i na popunjenom obrascu za jedno od predloženih javnih priznanja koji se može preuzeti na web stranici Općine Zenica ili u Stručnoj službi Vijeća i Načelnika i dostavlja se Ocjenjivačkom sudu putem Stručne službe Vijeća i Načelnika općine Zenica. 

 

KLIKNI OVDJE DA PREUZMEŠ ZIP FAJL SA DOKUMENTIMA POTREBNIM ZA APLICIRANJE

 

Prijedlog iz prethodnog stava sadrži slijedeće:

 

-ime, prezime i adresu kandidata, odnosno naziv privrednog društva, ustanove, vjerske zajednice, udruženja gradjana ili drugih pravnih subjekata koji se predlažu za dodjelu javnog priznanja,

-vrsta javnog priznanja («Grb Zenice», «Nagrada Zenice» ili «Plaketa Zenice»),

-oblast  za koju se predlaže dodjela javnog priznanja,

-obrazloženje prijedloga,

-raspoloživu dokumentaciju kojom se potvrdjuju navodi iz obrazloženja.

 

Prijedlozi koji budu podneseni od neovlaštenih podnosilaca ili izvan roka za podnošenje ili nepotpuni u pogledu sadržaja, neće se uzimati u razmatranje. 

 

 

Broj: 01-49-29/2013                

Zenica, 03.01.2013. godine                                                                

 

PREDSJEDNIK

OCJENJIVAČKOG SUDA

 Prof.dr.Jusuf Duraković,s.r.

 

ZA TAČNOST OTPRAVKA

          OVJERAVA

    SEKRETAR OPĆINE

mr.Selver Keleštura,dipl.pravnik