20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Decembar 2012 19:27

Obilježeno 20 godina 3.Korpusa

U Zenici je danas svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu obilježena 20. godišnjica osnivanja Trećeg korpusa Armije BiH. Savez ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona i druge boračke organizacije kantona uz pokroviteljstvo Ministarstva za boračka pitanja i Vlade ZDK-a nizom aktivnosti i manifestacija obilježavaju 20. godišnjicu formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH.

 

U okviru bogatog Programa proteklih je dana organizirana posjeta komandi 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, obilježene su i bitke na Karušama, za Vozuću, dani otpora u općini Maglaj, dan Armije, Dan šehida... Jučer je u džamijama muftiluka zeničkog i travničkog održano i učenje Tevhida za šehide i poginule borce Trećeg korpusa. A danas, 1. decembra, centralni je dan manifestacije obilježavanja dvije decenije od osnivanja Trećeg korpusa. 

 

Današnji program počeo je već u 10h, promocijom knjige „Na razmeđu milenija“, autora brigadira Hasiba Mušinbegovića na Maloj sceni BNP Zenica. U 11h obavljena je posjeta i polaganje cvijeća na spomen obilježju i šehidskom mezarju na Gradskom groblju Prašnice u Zenici. Nakon toga, manifestacija je nastavljena zvaničnim otvaranjem izložbe ratnih fotografija i zastava u foajeu BNP, te  centralnom ceremonijom, Svečanom akademijom u BNP-u.

 

Na čelu Organizacionog odbora Manifestacije obilježavanja obljetnice nalazi se prvi čovjek Vlade Ze-do kantona, mr. Fikret Plevljak. Pored premijera u Organizacionom odboru bili su i predsjednik Saveza RVI ZDK g-din Benjamin Preldžić, general Sakib Mahmuljin, ministar u Vladi ZDK g-din Ekrem Tuka i drugi. 

 

Imajući u vidu principe koji se odnose na vojno-stručnu osposobljenost, organizacijsko-formacijsko ustrojstvo, te uspjehe na ratištu tokom Odbrambenog rata, Treći korpus, prema mišljenju mnogih, prvi je među sedam jednakih korpusa ARBiH. Čini se s pravom, jer je na svom putu stasanja i razvoja, časti i ponosa, u anale države BiH, uknjižio je hiljade kvadratanih kilometara slobode. Tokom svog ratnog bivstvovanja Treći korpus izrastao je u respektabilnu vojnu silu, i na najuvjerljiviji način, u povjerenoj mu zoni odgovornosti, spriječio neprijatelja u ostvarivanju njegovih planova.

 

Od 1. decembra 1992. godine, zvaničnog dana osnivanja u Zenici do zavšetka bosanskohercegovačke ratne kataklizme, zona odgovronosti Trećeg korpusa obuhvatala je teritorij čak 22 općine, teritorij koji se protezao od Teslića do Bugojna, od Ilijaša do Fojnice. Vojni potencijal Trećeg korpusa za odbranu ovih prostora, zbog povremenih reorganizacija u Armiji R BiH mijenjao se, ali je bio uistinu ogroman: šest operativnih grupa, dvije divizije kopnene vojske (??), 34 brigade, tri samostalna bataljona, dva okružna štaba, mnogobrojni općinski štabovi i prištabske jedinice. Treći korpus je dakle bez sumnje, već po samom osnivanju, postao, uprkos žestokim pritiscima tehnički daleko nadmoćnijeg neprijatelja, siguran zaštitinik ovih prostora.

 

Tokom ceremonije u BNP-u je prikazan kraći film o osnivanju, razvoju i uspjesima Trećeg korpusa ARBiH, u kojem su korišteni  brojni arhivski materijali nekadašnje TV Okruga Zenica, press službe III Korpusa, kao i video materijali iz privatnih arhiva.

 

Reorganizacijom Armije BiH u cilju stvaranja preduslova za prelazak u ofanzivnija borbena djelovanja i oslobađanaje okupiranih teritorija, u proljeće 1994. godine, formiran je Sedmi korpus čija je zona odgovornosti bila usmjerena prema zapadnim dijelovima zemlje. U sastav tog korpusa ušao je znatan broj jedinica Trećeg korpusa. Istovremeno, u aprilu 1994. u sastav Trećeg korpusa ulaze i neke jedinice koje su do tada bile dio Drugog korpusa. Uporedo se vrši i unutrašnja izgradnja i stvaranje prvih operativno-manevarskih jedinica, a teškoće potpune blokade nabavke naoružanja limititiraju veće borbene uspjehe armijskih jedinica. Te su se poteškoće uglavnom prevazilazile osloncem na vlastitu namjensku proizvodnju sa proizvodnim kapacitetima u Zenici, Novom Travniku, Tešnju i Visokom. Oslobodilačka faza jedinica Armije R BiH u 1994. zahtjevala je i transformaciju postojećih armijskih sastava u cilju stvaranja manevarskih jedinica, kao udarnih snaga za borbene aktivnosti. Iz hronologije ratnih događanja i borbenih uspjeha Trećeg korpusa svakako se treba podsjetiti nekoh od njih, osobito onih iz 1005. godine: Vlašić u martu, Ravni Nabožić, u julu, i svakako Vozuću, u septembru 1995. godine.

 

Prisutnima u dvorani se obratila i mlada Jasmina Džafić, kćerka šehida, nekadašnjeg pripadnika Trećeg korpusa.  Odgovori na mnoga pitanja o osnivanju i razvoju Trećeg korpusa, organizacijsko-formacijskom ustrojstvu, reorganizacijama u Armiji BiH, zoni odgovornosti, borbenim uspjesima, doprinosu odbrani Države BiH, njegovim pripadnicima, šehidima i poginulim borcima, RVI, zlatnim ljiljanima i dobitnicima drugih ratnih priznanja, koordinaciji sa organima vlasti, kao i druga pitanja, sigurno će biti predstavljeni u Monografiji Trećeg korpusa koja je u završnoj fazi izrade. Bit će to autentičan historijski dokument koji, urađen perom korpusnih i armijskih neposrednih sudionika i svjedoka zbivanja, sa mnoštvom egzaktnih podataka. Bit će to materijal namijenjen široj javnosti, građa koja će svjedočiti o herojskoj borbi odbrane slobode, domovine i nacionalnog identiteta. 

 

U proteklom periodu upućen je zahtjev članicama Saveza RVI ZDK, dakle svim općinskim organizacijama, za prikupljanje ratnih fotografija o aktivnostima Trećeg korpusa, u saradnji sa drugim boračkim organizacijama općina i komandantima ratnih jedinica iz sastava Trećeg korpusa. Ostaje otvoren poziv svima koji posjedujete fotografije, audio-video zapise i drugu korisnu građu, da date svoj doprinos formiranju historiografske i muzejske građe Trećeg korpusa. O Monografiji koja će biti svojevrsni dar široj javnosti povodom dvadesete godišnjice Trećeg korpusa Armije R BiH govorio je Džemal Najetović, član tima za izradu monografije Trećeg korpusa.

 

Komanda, jedinice i borci Trećeg korpusa su tokom svih uspješnih ratnih oslobodilačkih akcija potvrdili izuzetno visok stepen vojne vještine u izvođenju borbenih dejstava. Pokazali su zavidnu motivaciju, operativno-organizacijsku i taktičku preduzimljivost, visoku stručnost u pogledu inžinjerijskog i logističko-sanitetskog obezbjeđenja. Kod svih pripadnika Korpusa, koji su neposredno ili posredno učestvovali u pripremi i izvođenju borbenih dejstava u oslobađanju teritorije, bila je prisutna puna ozbiljnost prijema i izvršenja postavljenih zadataka bez čega ne bi bilo ni ostvarenog cilja. Navedeni uspjesi Trećeg korpusa, koji su uokvireni u historijski pohod i drugih armijskih korpusa, logičan je slijed trogodišnje izgradnje Korpusa koji se razvio u respektabilnu vojnu silu. Biti pobjednik u borbama koje su se vodile u uslovima velikih vremenskih neprilika, brdsko-planinskim terenima, gdje su neprijateljske utvrde imale "bastionski" nivo, mogu samo istinski heroji. A sve to zahvaljujući i ratnim komandantima Trećeg korpusa.

 

Na kraju programa prisutnim se obratio Sakib Mahmuljin, posljednji ratni komandant 3. korpusa. 

 

Zlatne plakete Trećeg korpusa dobili su zaslužni pojedinci: 
- Enver Hadžihasanović, ratni komandant III korpusa ARBiH; 
- Mehmed Alagić, ratni komandant III korpusa ARBiH – posthumno – priznanje je preuzela supruga rahmetli generala Mehmeda Alagića; 
- Sakib Mahmuljin, ratni komandant III korpusa ARBiH i 
- Rasim Delić, komandant ARBiH – plaketa se dodjeljuje posthumno, a preuzet će je sin  rahmetli genrala

 

U ime nagrađenih prisutnima se obratio general Enver Hadžihasanović, ratni komandant Trećeg korpusa ARBiH, čime je završen zvanični dio današnje Svečane akademiju povodom 20 godina od osnivanja Trećeg korpusa ARBiH.