19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Septembar 2012 05:31

Odgovor Ministarstva obrazovanja

Zenicablog se, na zahtjev naših posjetilaca, obratio Ministarstvu obrazovanja ZDK. Dobili smo odgovore, koje vam prenosimo u cijelosti. Interesovali su nas detalji oko volonterskog - pripravničkog taža, te Kriterije o načinu bodovanja na upražnjena mjesta - 

 

U vezi sa Vašim proslijeđenim upitom-obraćanjem po pitanju obavljanja volonterskog/pripravničkog staža u našim školama, ovim putem Vas obavještavamo o sljedećem:
Resorno ministarstvo je uredilo procedure davanja prethodne saglasnosti našim školama za angažovanjem volontera/pripravnika, i to tako da se u svakoj školi odobrava po dva volontera/pripravnika, u skladu sa ugovornim obavezama škole i Službe za zapošljavanje ZDK-a.

 

Naime, za ovu vrstu angažovanja postoje zakonske obaveze uplaćivanja doprinosa po osnovu zaštite od povrede na radu i profesionalnog oboljenja, (za volontere cca 35% od prosječne plaće u F BiH), odnosno umanjena plata i doprinosi za pripravnika, jer se sa istim zaključuje poseban ugovor o obavljanju pripravničkog staža, uz isplatu toplog obroka i naknade za prijevoz na posao pod istim uvjetima, kao i za ostale zaposlenike. Nakon uplate ovih zakonski utvrđenih obaveza, Služba za zapošljavanje, iz odobrenih sredstva iz svojih programa, vrši refundaciju uplate školi, a što funkcionira kao izvjesni revolving sredstava za nova nagažovanja. Dakle, nema zakonske mogućnosti da sami volonteri snose ovu vrstu obaveznih troškova-doprinosa.

 

Međutim, tokom maja mjeseca 2012, godine, nadležna služba za zapošljavanje je nas obavijestila da nemaju više sredstava za ove namjene, zbog čega smo morali obustvaiti daljnji angažman volontera u našim školama, i nakon nastavka programa, škole će moći nastaviti sa prijemom istih, naravno u okviru naprijed navedenih- odobrenih kvota. Napominjemo da smo sa svoje strane, zakonskim izmjenama i dopunama obrazovne legislative na našem kantonu, skratili trajanje pripravničkog staža sa 12 na 9 mjeseci, a sve sa ciljem što bržeg sjecanja uvjeta za polaganje prišravničkog ispita za samostalan rad u nastavi.

 

Što se tiče dijela upita koji se odnosio na Kriterije o načinu bodovanja kandidata na upražnjena radna mjesta, želimo napomenuti da je riječ o dokumentu čiji su supotpisnici obrazovni sindikati a sa kojima su prethodno usaglašena sva uočena sporna pitanja, uključujući i bodovanje staža ostvarenog u obrazovanju. Dakle, Zakon o radu F BiH, a koji primjenjuju sve škole kao pravna lica kada zaključuju ugovore o radu, ne dozvoljava bilo kakvu diskriminiciju u smislu neuvažavanja podataka o ostvarenom radu-stažu iz radne knjižice kandidata kao javne isprave, a posebno ne u smislu ograničavanja pristupa javnim konkursima na način da kandidati-nezaposlena lica, ne mogu aplicirati izvan teritorije svoje općine, Kantona i slično.

S poštovanjem,

MINISTARSTVO za OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU i SPORT ZDK