28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 31 Avgust 2012 03:09

Gojer i Latić kod Plevljaka

Premijer ZDK Fikret Plevljak ugostio je bh. pozorišnog reditelja Gradimira Gojera i bh. pisca Džemaludina Latića u sjedištu ZDK. Istaknuti bh. intelektualci su prezentirali premijeru Plevljaku ideju o organiziranju manifestacije pod nazivom “Bosanski stanak”. Manifestacija bi bila vezana uz područje Bobovca i obuhvatala bi kulturne vrijednosti BiH, ne samo iz kulturne baštine nego i bh. savremenosti.


- To bi bio sabor bh. raznolikosti u smislu kulturnog djelovanja. Svake godine bi dodijeljivali pet priznanja “Povelja Bosanskog stanka”, odnosno, tri povelje bh. stvaraocima za najznačajniji doprinos u oblasti umjetničkog ili kulturnog stvaralaštva I dvije povelje iznimno značajnim ljudima izvan granica BiH, kazao je Gojer,


Ovakvom manifestacijom posthumno bi se odužilo intelektualcima koji su mnogo uraditi za BiH, kao što je veliki beogradski pisac i filozof Vladimir Konstantinović, autor “Filosofije palanke”, knjige koja je predodredila šta će se dešavati na ovom prostorima, zatim Miroslav Krleža koji je tako mnogo lijepog napisao o Bosni i Bosancima.


- Mi hoćemo da oživimo što je bosansko, sve što nas ujedinjuje, al’ na plemenit način. Namjera nam je da napravimo simpozij na kojem bi islamski, katolički i pravoslavni teolozi govorili kako čitati svete knjige BiH. Iz naše starine bi predstavili Tarihe BiH, Miroslavovo evanđelje, Baščansku ploču, Sefardske pjesme, govorili o bosanskim banovima i kraljevima, pokazali bosanske igre, istakao je Latić.


Vlada ZDK bi trebala da ozvaničiti manifestaciju i omogućiti njen kontinuitet. Obzirom da će premijer Plevljak pokrenuti inicijativu uspostavljanja Dana Zeničko- dobojskog kantona, za 29. avgust, ova manifestacija bi mogla biti dobar način obilježavanja i odavanja značaja bogatom historijskom periodu bosanske države, koji je najvećim dijelom vezan za područje Zeničko- dobojskog kantona.

 

Pres služba ZDK