29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 03 Avgust 2012 00:40

Konačno zaštita za žirante

U Federaciji Bosne i Hercegovine i službeno je predloženo donošenje zakona o zaštiti žiranata. Nacrt je već u parlamentarnoj proceduri i nedavno je odobren u Predstavničkom domu. U najboljem slučaju može biti na snazi za koji mjesec, ali samo pod uslovom da ga, kao i svaki drugi zakon, usvoje oba doma u Parlamentu Federacije BiH.

U ovom slučaju treba da prođe i javna rasprava koju je zbog specifične materije naložio Predstavnički dom.

 

Zakon koji je predložila poslanica Aida Čikić predviđa da banke jače obavežu glavnog dužnika na vraćanje kredita, a da u slučaju njegove neodgovornosti, na obavezama žiranta insistiraju u krajnjoj mjeri. Zaštita je predviđena na način da banke i mikrokreditne organizacije zahtijevaju od žiranata potpisnika vraćanje nečijeg kredita tek ako ne mogu namiriti dugujući iznos od pokretne i nepokretne imovine glavnog dužnika. 

 

"Jemac je pravno ili fizičko lice koje je garant kreditnog posla i kojeg se obavezuje, isključivo u pisanoj formi, izvršiti namirenje povjeriocu tek kada to nije moguće izvršiti iz pokretne i nepokretne imovine glavnog dužnika", prijedlog je poslanice Čikić. Žirant se oslobađa odgovornosti ako se ustanovi da je kredit odobren kreditno nesposobnom klijentu, što je prouzročilo obmanu jemca potpisnika, također je jedna od predloženih mjera. Aida Čikić naglašava da bi ovakav zakon bio prijelazno rješenje do glavnog cilja - ukidanja institucije žiranata.

 

I u Republici Srpskoj su pokušali zakonskim rješenjima zaštiti buduće žirante, jer prošle su godine samo za šest mjeseci u RS-u 1.454 žiranta otplatila 1,6 miliona KM kredita glavnog dužnika, dok su 2010. godine banke naplatile 3,05 miliona KM od 1.842 žiranta. Kako zakoni ne djeluju retroaktivno prevarene štediše će u oba bh entiteta i dalje otplaćivati tuđe kredite. Prema podacima Udruženja za zaštitu žiranata u BiH, više je od 200.000 žiranata u BiH koji su otplatili ili plaćaju tuđi kredit ili su dobili rješenje o izvršenju.