16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 Decembar 2014 01:13

Ko ide u Dom naroda FBIH

U Skupštinu Zeničko dobojskog kantona  je do predviđenog roka dostavljeno deset kandidatskih listi za Dom naroda federalnog parlamenta. Liste su upućene u Centralnu izbornu komisiju na ovjeru, koja bi trebala biti okončana u roku od 24 sata ili najkasnije u petak, potvrdio je Sretko Radišić,predsjedavajući kantonalne skupštine.

 

Prema njegovim riječima, nakon što budu vraćene ovjerene liste, zasjedat će privremena Komisija za izbor i imenovanja,koja će izvršiti žrijebanje. Iz ZDK u Dom naroda federalnog parlamenta ulazi osam zastupnika i to tri Bošnjaka, po dva iz reda Hrvata i Srba, te jedan iz reda „ostalih“.

 

Ono što je trenutno izvjesno je, da bi federalna zastupnica iz reda Srba trebala biti Draženka Subašić, koja je predsjednica Kluba,a iz reda Hrvata kandidati su Damir Jukić i Ivo Tadić. Za federalnog zastupnika iz reda „ostalih“ pretenduju Amil Buljubašić i Edhem Fejzić.

 

Prema procjenama Radišića, nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK 7. saziva mogao bi uslijediti početkom naredne sedmice. Do tada,stranke koje čine novu većinu, SDA, DF i HDZ, trebaju dogovoriti kandidate za poziciju predsjedavajućeg, odnosno zamjenika predsjedavajućeg skupštine.