19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 06 Juni 2012 16:32

Finansiranje Centra ...

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirko Trifinović i načelnici, odnosno predstavnici resornih službi općina s područja ZDK-a potpisali su danas Aneks ugovora o utvrđivanju prava i obaveza na implementaciji projekta "Centar za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu s posebnim potrebama" u Zenici. Potpisom ovog ugovora u prisustvu privrednog sekretara Ambasade SR Njemačke u BiH, Floriana Burkhardta, pomoćnica federalnog ministra zdravstva Vildana Doder i drugi gosti, osigurano je finansiranje projekta do kraja 2013. godine.

 

Centar za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu s posebnim potrebama u Zenici, otvoren je u septembru 2009. godine i kako je izjavila Dženana Čerimić, menadžerica Udruženja „Humanost“, koje je nosilac projekta u kojem učestvuju Vlada ZDK-a i 12 općina ovog kantona, predstavlja jedinstven projekt ne samo u BiH već i regionu.

 

„Centar je namijenjen djeci predškolskog uzrasta s posebnim potrebama i to iz svih 12 općina kantona. Rad Centra tokom dvogodišnje pilot-faze, kada su pružane usluge za više od 200 djece, finansirali su Vlada ZDK-a, sve općine i strani donatori Aktion Mensch i Biskupija Mainz iz Njemačke, te organizacija Cooperation of Netherlands Foundations for Central and Eastern Europe“, izjavila je Čerimić.

 

Kako je izjavio Mirko Trifunović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK-a, postojanje Dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama u Maglaju, čije usluge koriste djeca iz Maglaja, Žepča i Zavidovića, te Centra za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu s posebnim potrebama u Zenici, opravdalo je ulogu, zbog čega bi krajem ove godine i u Visokom trebao biti otvoren dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama čije bi usluge koristila ova populacija iz općina Kakanj, Vareš, Breza, Visoko i Olovo.

 

„Ovi centri omogućavaju porodicama koje imaju djecu s posebnim potrebama da dobiju adekvatnu pomoć i da olakšaju živote tih porodica, dok istovremeno toj djeci omogućavaju da dobiju adekvatnu medicinsku i prihofizičku njegu“, rekao je Trifunović.

 

Potpisanim Aneksom ugovora, ZDK će do kraja 2013. godine finansiranje Centra za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu s posebnim potrebama finansirati s oko 100.000 KM. Od 1. januara 2014. godine ovaj će centar djelovati kao samofinansirajuća ustanova