20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 06 Juni 2014 02:10

Maskote dosadašnjih SP

Maskota, kao zaštitni znak jednog svjetskog nogometnog prvenstva, prvi put se pojavila na World Cupu u Engleskoj 1966. godine - simpatični lav Willie je imao i svoju pjesmu, a na kraju se ispostavilo da je bio sretan za domaćine, Engleze, koji su osvojili prvenstvo.

 

Od 1970. do 1978. godine, maskote SP-a bili su dječaci - njih četvorica. U Meksiku je maskota bio dječak Juanito prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Četiri godine kasnije u Njemačkoj maskote su bili dječaci Tip i Tap. Jedan je na dresu imao natpis WM za svjetsko prvenstvo, a drugi 1974. Posljednji ljudski lik na maskotama svjetskih prvenstava bio je Gauchito u Argentini 1978. godine. Obučen u dres reprezentacije Argentine, Gauchito je imao maramu oko vrata i bič u desnoj ruci poput pravih južnoameričkih kauboja. 

 

U Španjolskoj 1982. godine maskota je bio Naranjito (naranča), tipično španjolsko voće. Četiri godine kasnije u Meksiko maskota je bila ljuta paprika 'Pique' koja nosi brkove i sombrero. 

 

U Italiji 1990. godine pojavio se posve nov pristup maskotama. 'Ciao' je bio sastavljen od geometrijskih likova u obliku nogometaša i u bojama talijanske zastave. Umjesto glave imao je loptu. 

 

World Cup u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. obilježio je pas Striker, najčešći ljubimac u Americi, koji je nosio majicu u bojama zastave SAD-a s natpisom "USA 94". 

 

Francuska se odlučila za maskotu pijetla, jednog od simbola Francuske. Footix je bio plave boje, kao i francuski dresovi. Ime je izvedeno iz riječi "football" i nastavka "ix" iz popularnog stripa o Asterixu. 

 

Futurističke maskote Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti  igrač) spustile su se iz Atmozone na našu planetu kako bi bili  službene maskote SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Likovi su  nastali kompjuterskom animacijom i nikome nije bilo jasno što likovi  simboliziraju. 

 

Nijemci su se 2006. odlučili za njih netipičnog lava Golea i loptu koja govori - Pille. Maskota lava izazvala je brojne kontroverze zbog toga što nije imala hlače, kao i zbog činjenice da se ova životinja više povezuje s Engleskom i Nizozemskom nego Njemačkom. Kompanija NCIC koja je licencirala Golea, proglasila je stečaj u svibnju 2006. godine. 

 

Leopard Zakumi bio je službena maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine. 

 

Za skorašnje svjetsko prvenstvo izabrana je maskota pasanac Fuleco. Riječ je o sisavcu koji je ugrožena brazilska endemska vrsta. 

 

 

MASKOTE: 

Engleska 1966 - World Cup Willie 

Meksiko 1970 - Juanito 

Njemačka 1974 - Tip in Tap 

Argentina 1978 - Gauchito 

Španjolska 1982: Narajito 

Meksiko 1986: Pique 

Italija 1990: Ciao 

SAD 1994: Striker 

Francuska 1998: Footix 

Japan i Južna Koreja 2002: Ato, Kaz i Nik 

Njemačka 2006: Goleo i Pillie 

Južna Afrika 2010: Zakumi 

Brazil 2014: Fuleco