28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 06 Juni 2012 15:48

Krog ugošćuje male Zeničane

Delegacija Zavoda Krog zajedno s glavnim pokroviteljem KD Kapital d.o.o. iz Slovenije posjetit će u petak NVO Medica Zenica i Dječiji dnevni centar i prihvatilište za djecu u Zenici, a dan prije obilaziti socijalnu ugroženu djecu na ruralnom području Brčkog. Te aktivnosti dio su humanitarno razvojnog projekta "Pokloni osmijeh", rehabilitacija djece iz BiH, koji i ove godine realizira Zavod Krog, a podržava Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije.

 

Zavod Krog omogućit će od 22. do 28. jula u Kopru na slovenskoj obali, rehabilitaciju za 25 socijalno ugroženih osnovaca iz Zenice i Brčkog.

Direktorica Zavoda Krog Emina Hadžić kazala je Feni da program rehabilitacije sadrži aktivno korištenje vremena od interaktivnih radionica do kupanja u moru, posjetu zoološkom vrtu i gradu Ljubljani, a za djeca će biti upriličen i susret sa zvaničnicima Slovenije. Cilj je djeci omogućiti barem kratak »bijeg« iz teške svakodnevnice, popraviti njihovo psihosocijalno stanje, druženjem i interaktivnim radionicama u djeci probuditi osjećaj samopouzdanja i vlastite vrijednosti te im pomoći u socijalnom uključivanju u društvo. 

 

Projekt "Pokloni osmijeh" dobitnik je državnog priznanja Slovenije za 2007. te nosilac laskavog naziva "Sončkova ličnost godine" u 2008. godini. Bio je nominiran 2007., 2008. i 2009. za ERSTE nagradu, 2008. za nagradu Fondacije Raymond Georis, te 2009. za nagradu Fondacije Karla Velikog. Voditeljica projekta Emina Hadžić imenovana je 2009.ne za Najvolontera 2008.

 

Glavni sponzori ovogodišnje humanitarne akcije "Pokloni osmijeh" su financijsko društvo KD Kapital d.o.o. iz Slovenije i ABDS d.d. iz Sarajeva.

Zavod Krog je nevladina organizacija koja se bavi razvojnom suradnjom i humanitarnom pomoći na Balkanu i Afganistanu. Dosad je više od 600 djece iz BiH boravilo u Sloveniji.