29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Juni 2012 07:35

Godišnjica Manevra MUP-a

Jedna od prvih manevarskih jedinica uokviru Oružanih snaga BIH bila je «Manevar», kojeg je MUP Republike BiH formirao na području srednje Bosne. Jeidnica je dobitnik «Ratne zastave policije RBiH», a kroz nju je prošlo 550 pripadnika, od kojih je 23 šehida i poginula borca, te više od 200 ranjenih.

 

- Samo jedan komandir uokviru jedinice prošao je neozljeđen, a tokom borbenih dejstava ranjavani su od komandira čete do mene, komandanta odreda. Ipak, počast i sjećanje odajemo 23 kolega koji su život dali za slobodu Bosne, kazao nam je Fahrudin Čančar, ratni komandant jedinice.

 

Preživjeli pripadnici «Manevra» postrojili su se na Bistričaku kod Zenice. Tokom rata jedinica je imala dvostruku ulogu. Dio jedinice je bio na ratištima, a u periodu «odmora» pripadnici «Manevra» su obavljali policijske poslove u pozadini.

 

- Ono na što smo bili ponosni tada, a i sada, što smo od prvog do zadnjeg dana sačuvali multietničnost, kazao nam je Čančar. Medalju za hrabrost u ratu su dobili pripadnici Muradif Hajdar i Senad Đidić, Zlatnu policijsku značku imaju Ramiz Bećirhodžić, Nedžad Heco, Muris Fetić, Zekerijah Smajić, Alen Mujčin i Elvedin Džanan, dok su nosioci Srebrne policijske značke Fahrudin Čančar i Isa Stubla.

 

Svoj život za BiH dali su Bruno Skočilić, Fajik Mahmić, Ismet Jašarević, Elvedin Džanan, Nedžad Aščerić, Hamdo Mujezinović, Hakija Mulić, Mustafa Gadžun, Ezedin Skender, Borivoj Komadina, Nermin Izić i Jasmin Brkić.

Poginuli su i Sead Delić, Nurudin Karić, Vahid Mašić, Edin Avdić, Hasan Galijašević, Nijaz Mulić, Senad Đidić, Nihad Smriko, Sanel Fejzić, Jasmin Mešić i Mirsad Omerbašić.