29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 Maj 2012 12:11

Teški metali u zemlji oko Zenice

Fondacija Heinrich Boll - Ured za BiH, zajedno sa partnerima Helsinškim komitetom za ljudska prava u BiH i Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle realizira projekat pod nazivom "Partnerstvo za više okolišne standarde u BiH", saopštio je Helsinški komitet.  Cilj ovog projekta, koji finansira Evropska unija (EU), je promoviranje i jačanje treće generacije ljudskih prava u BiH, tj. prava na zdrav život i okoliš kroz osnaživanje civilnog društva u BiH i njihovog djelovanja radi približavanja evropskim standardima u zaštiti okoliša.  Poseban fokus projekta je usmjeren na povećanje nivoa svijesti građana BiH o okolišnim pravima, te na poboljšanje monitoring mehanizama i sistema ranog upozorenja kako bi se spriječilo ugrožavanje prava na zdrav život i okoliš. U martu i aprilu 2012. godine Helsinški komitet je, u saradnji sa Fondacijom Heinrich Boll, a u sklopu pomenutog projekta, obavio istraživanja primjene okolišnih prava u Sarajevu i Zenici. 

 

Istraživanja su obuhvatila terenske posjete, fokusirane na najgore slučajeve deprivacije okolišnih prava.  Zenica, kao najveći industrijski grad u BiH, ima stalan problem za zagađivanjem zraka.  Pored industrija, kao glavnih zagađivača zraka, zrak Zenice je dodatno zagađen izduvnim gasovima iz motornih vozila i individualnim ložištima, naročito u zimskom periodu.  Nije rijedak slučaj da u Zenici koncentracija sumpor-dioksida prekorači 500 mikrograma po kubnom metru, što se smatra epizodom visoke zagađenosti zraka, te visokog stepena upozorenja. 

 

Kao posljedice ovakvog stanja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dolazi do štetnih posljedica po zdravlje ljudi, što se odražava na respiratorni sistem, funkciju pluća, čini ljude podložnijim infekcijama, te često dovodi do iritacije očiju.  Najugroženije stanovništvo u Zenici živi u mjesnim zajednicama Tetovo, Podbriježje, Banlozi i Gradišće. U ove četiri mjesne zajednice živi 17.000 stanovnika, a oni su najdirektnije izloženi svim oboljenjima koja nastaju kao rezultat zagađenosti zraka. Ovakvo zagađenje zraka neizbježno utječe i na kvalitetu tla u Zenici, što je bilo i predmet Elaborata o zagađenosti zemljišta (april 2010.), koji je na zahtjev Općine Zenica sačinio Agropedološki institut Federacije BiH.

 

Prema podacima iz ovoga elaborata, u nekim zeljastim biljkama, uzgajanim na području Zenice, nalazi se veliki stepen akumulacije teških metala.
Ova saznanja dodatno su unijela nemir među građane, prije svega navedenih mjesnih zajednica, koji očekuju pomoć u rješavanju ovih problema od svih nadležnih organa i tijela, kako u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), tako i u Federaciji BiH.