02 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 Maj 2012 15:59

KBZ: Otvorena Radioterapija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, prim.dr. Senka Balorda i direktor Kantonalne bolnice Zenica, prim. dr. Ibrahim Šišić danas su na prigodnoj svečanosti u Kantonalnoj bolnici Zenica na simboličan način otvorili novooizgrađeni objekt radioterapije. Realizacija projekta vrijednog oko 4,5 miliona KM počela je krajem 2010., a sredstva su osigurali italijanska regija Piemonte putem svoje fondacije “Sao Paolo” u iznosu od 1,5 miliona eura i Vlada Zeničko-dobojskog kantona od 1.323.336 KM.

 

„Po kvalteti zdravstva može se cijeniti jedna država. Na svu sreću kod nas se zdravstvo dobro drži i učinit ćemo dodatne napore da se nastavi razvoj zdravstva“, rekao je predsjedavajući Izetbegović. Ministrica Balorda, direktor zeničke bolnice, Šišić i načelnica Službe za onkologiju, hematologiju i radioterapiju, prim.dr. Alma Mekić-Abazović izjavili su da se radi o projektu od izuzetnog značaja za građane Zeničko-dobojskog kantona, a posebno za onkološke pacijente. „Nažalost, broj onkoloških pacijanata u našem kantonu u stalnom je porastu. U posljednje tri godine u prosjeku, godišnje oko 450 pacijenata iz ZDK-a na radijaciju je odlazilio u Sarajevo i Tuzlu“, kazala je Mekić-Abazović.

 

Po riječima, direktora KB Zenica Ibrahima Šišića, realizacijom ovog projekta pacijentima će se omogućiti ugodniji i humaniji boravak u zdravstvenim ustanovama, kao i efikasnije liječenje. „Italijanski partner od samog je početka imao ključnu ulogu i u otvaranju Odjela onkologije, a i danas Odjela radioterapije. Pomogli su nam i u obuci kadra i bez njihove podrške ne bismo mogli realizovati ovaj projekt“, izjavio je prim.dr. Ibrahim Šišić, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

 

radiokbz2