29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 08 Mart 2012 22:56

Pedagoški fakultet -petak 20h Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

U vremenu kada kulturu pokušavaju pomjeriti na margine društva grupa mladih entuzijasta, studenata Univerziteta u Zenici, upustila se u jedan smjeli projekat, projekat koji je njihov u punom smislu te riječi, od same zamisli pa sve do realizacije. Značajno je naglasiti da je riječ o prvom projektu takve vrste na Univerzitetu u Zenici. Talentirani Mirza Begović, student treće godine b/h/s jezika i književnosti, koji se već osam godina aktivno bavi pisanjem i režijom, napisao je dramski predložak „I skakavac ima dušu“, te režirao istoimenu predstavu. Uloge u predstavi utjelovili su studenti Univerziteta u Zenici: Ajla Buljubašić, Maida Šišić, Dino Brljevac, Aldin Osmanović, Kenan Beganović i Mujo Okić.

PETAK 20h - PEDAGOŠKI FAKULTET U ZENICI

 

- Vrijeme mogućnosti u kojem djelujemo zna da bude itekako komplikovano za one koji odrastaju u njemu. U svijetu apsolutne kompjuterizacije i apsurda, gdje je istinski ljudski duh sveden na minimum, život postaje ništa drugo do istraživanje samog sebe i mogućnosti koje nam drugi konstantno nameću. Ljubav kao najljepši dio ljudske egzistencije sve češće biva zanemarena, a oni koji trebaju da uživaju u njoj postaju zauzeti drugim interesantnijim i manje bolnijim stvarima. Ova predstava i jeste priča o generacijama koje sumnjaju u istinske ljudske vrijednosti i postavljaju nove standarde u svakodnevnom funkcioniranju. Kroz karakterističan bunt protiv svega i svakoga likovi dolaze i u sukob sa sobom, preispitujući normative koje su sami postavili. Trogodišnja ljubavna priča jeste glavni tematski oslonac ove predstave, ali svakako ne i jedini, jer se kroz predstavu upoznajemo i sa nekolicinom problema koji nas svakodnevno tjeraju u tjeskobne ćoškove, bez ikakve mogućnosti oglašavanja i mirnog mijenjanja spomenute situacije
Mirza Begović



- Tekst dramskog predloška „I skakavac ima dušu“ je sam po sebi zanimljiv i predstavlja priču o mladim ljudima koji se bune protiv okova koje im nameće društvo u kome žive. Otvoreno i bez imalo ustezanja oni iskazuju nezadovoljstvo položajem u koji su dovedeni. Buneći se prvobitno protiv modernog teatra, odlučuju napraviti svoju predstavu i tako se barem na tren osloboditi stega života koji žive. Međutim, vrlo brzo će shvatiti da su njihovi životi teatar sami po sebi i proživjet će dramu o kojoj nisu mogli ni sanjati. „Slučajni“ susreti na predstavi koje nema izbacit će na površinu skrivene strane njihovih života. Tako će ovi mladi ljudi postati žrtve samih sebe, svojih tajni i skrivenih poriva.
Alica Arnaut

Čitano 4027 puta