29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Juli 2011 14:11

Optuženi za auto-mafiju Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

volanze4Pred sudijom za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica Asimom Pezerom  je započeo proces izjašnjenja o krivnji dvadeset dvije optužene osobe uhapšene krajem prošle i početkom ove godine u koordiniranoj policijskoj akciji MUP-ova Ze - do, Tuzlanskog, Srednjebosanskog i Posavskog kantona, drugih policijskih agencija i službi. Tužilaštvo ZDK je 1. juna podiglo optužnicu nazvanu "Hanas Šehović i ostali", koja je potvrđena, nakon čega je jučerašnji dan određen za saslušanje i izjašnjenje optuženih.


Četrnaest optuženih je iz Zenice, dva iz Lukavca, po jedan iz Banjaluke, Sokoca, Viteza, Zavidovića, Orašja i Tuzle.  Optuženi su čak u četrdeset šest tačaka optužnice da su kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, koja je formirana u toku 2008. godine i koja je djelovala  tokom 2009. i 2010. godine na području ZDK, TK, SBK i Posavskog kantona krali auta i iznuđivali novac nakon krađa.

Kako nam je potvrdio šef krivičnog odjela Kantonalnog suda Zenica sudija Unkas Arnaut, uzimanje iskaza svih optuženih, kao i razmatranje ko je od njih spreman na nagodbu sa tužilaštvom, kao i druge procedure počele su još u četvrtak i trajaće danima, te će se kompletna slika o cijelom slučaju uoči zakazivanja suđenja moći znati tek naredne sedmice.

- Dio optuženih se brani sa slobode, dio se dovodi iz pritvora. Opet, dio njih već je zaključio sporazume, koje sud treba da razmotri, dok dio negira krivnju. Protiv koliko njih će se krenuti u proceduru suđenja u ovom trenutku je nemoguće reći, kazao nam je Arnaut. Tužilaštvo je kompletiralo obiman slučaj, a sama opisni dio optužnice više liči na akcijski roman, jer su opisana krivična djela djela koja su vršena tokom niza godina, od strane dvadesetak udruženih osoba.

- Optuženima se stavljaju na teret krivična djela organizirani kriminal, teške krađe, iznude, prikrivanja, nedozvoljeno držanje oružja  ili eksplozivnih materija i pomaganje.  Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona su upućeni prijedlozi za zaključenje sporazuma od strane određenog broja optuženih i postupak je u toku, kazao je za naš list portparol Tužilaštva ZDK Sanjin Kulenović.

- Optuženi su krali auta, a onda ucjenjivali njihove vlasnike, prodavali rastavljene automobile i dijelove u autoradionicama koje su bile u zakupu ili vlasništvu nekih od članova grupe, rečeno nam je.

Kako saznaje "Dnevni avaz", među optuženim su Hanas i Aldin Šehović, Sanel Karahmet, Asim Šišić, Sadber Mrkaljević, Sadber Mrkaljević,  Muharem Smajlović, Meho Tiratlić, Sifet Šabić i Semir Silajdžija iz Zenice, Mustafa Bektaš iz Počulice kod Viteza i Zoran Mirjanić sa Sokoca.

Čitano 5522 puta