28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Oktobar 2014 05:07

BIH pala na 107.mjesto

U novom izvještaju Grupacije Svjetske banke navodi se da je 85 posto zemalja u Evropi i centralnoj Aziji sprovelo barem jednu regulatornu reformu s ciljem olakšavanja poslovanja lokalnim poduzetnicima u 2013/2014. godini, što predstavlja veći procenat nego u bilo kojoj drugoj regiji, a Bosna i Hercegovina na novom Doing Busines 2015 rangiranju pala sa 104. na 107. mjesto. 

 

Više od efikasnosti pokazuje da su zemlje Evrope i centralne Azije u prošloj godini unaprijedile regulatorno okruženje za domaće poduzetnike, povećavajući rezultate ostvarene tokom prethodne decenije. Naprimjer, prije deset godina za pokretanje novog posla u Makedoniji trebalo je 48 dana, a danas se taj proces može završiti za dva dana. 

 

"Zemlje Evrope i centralne Azije su dosljedni svjetski predvodnici u regulatornim reformama. Opredijeljenost vlada za unaprijeđenje regulatornog okruženja za poduzetnike im je omogućilo da u nekim oblastima sustignu zemlje koje imaju najbolje rezultate. Tako je prosječno vrijeme za registraciju imovine u regiji je od 2010. godine smanjeno za 14 dana, čineći taj proces bržim nego u OECD zemljama s visokim prihodom", rekla je vodeća autorica Doing Business izvještaja Grupacije Svjetske banke Rita Ramalho. 

 

BiH je po Doing Business 2015 rangiranju pala sa 104. na 107. mjesto - uzimajući u obzir reviziju podataka i promjenu metodologije. Rangiranje BiH po pojedinim indikatorima se nije znatnije promijenilo u odnosu na Doing Business 2014., osim dobivanja kredita, gdje se zemlja sa 45. popela na 36. mjesto, zahvaljujući povećanju stope obuhvata privatnog biroa. BiH je rangirana bolje od prosjeka zemalja Evrope i centralne Azije u oblastima kao što su rješavanje nesolventnosti (34. mjesto) i dobivanje kredita (36. mjesto), ali izazovi i dalje ostaju u oblastima kao što su električna energije (136.) i plaćanje poreza (151.), te pribavljanje građevinskih dozvola (182.). 

       

Naprimjer, troškovi pribavljanja građevinskih dozvola (20 posto vrijednosti izgrađenog skladišta) drugi su po visni u cijeloj regiji Evrope i centralne Azije.  Po sveukupnoj lakoći poslovanja, ostale zemlje jugoistočne Evrope rangirane su kako slijedi: BJR Makedonija (30.), Crna Gora (36.), Bugarska (38.), Rumunija (48.), Hrvatska (65.), Albanija (68.), Kosovo (75.) i Srbija (91.). Doing Business je ove godine prvi put prikupljao podatke za drugi grad u 11 zemalja sa preko 100 miliona stanovnika. U Rusiji, izvještaj pored Moskve analizira i Sankt Peterburg, a navodi se su među gradovima česte razlike u indikatorima koji mjere korake, vrijeme i troškove obavljanja regulatornih transakcija u oblastima gdje lokalne agencije imaju veću ulogu. 

       

Ove godine izvještaj proširuje podatke za tri od deset obuhvaćenih tema, a u planu je da se naredne godine šire obuhvati još pet tema. Osim toga, rangiranje lakoće poslovanja sada se zasniva na udaljenosti od najboljeg rezultata. Ta mjera pokazuje kolika je udaljenost svake zemlje od najboljih svjetskih praksi u vezi s poslovnom regulativom, a viši rang ukazuje na efikasnije poslovno okruženje i jače pravne institucije. 

       

Singapur je, prema izvještaju, na svjetskom vrhu po lakoći poslovanja. Na listi prvih deset zemalja sa najpovoljnim regulatornim okruženjem za poslovanje Singapuru se pridružuju Novi Zeland, Hong Kong, Centralnoafrička republika, Kina, Danska, Republika Koreja, Norveška, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Finska i Australija