29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 20 Juli 2011 01:55

Iso Porović Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(1 Glasaj)
iso-porovicIso Porović dobro je poznato ime ljubiteljima pozorišta u dalekoj Švedskoj. Posljednju deceniju ovaj bh. umjetnik glumi i režira predstave u skandinavskoj zemlji, a osim brojnih nagrada, jedno od najvećih priznanja u karijeri dobio je nedavno, postavši direktor pozorišta "Vasternorrland" u Sundsvalu. Njegovoj švedskoj priči ipak je, naravno, prethodila zanimljiva karijera, započeta u Bosni i Hercegovini.
- Nakon što sam završio gimnaziju u rodnom Prijepolju, diplomirao sam na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Zatim sam bio prvak Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a zanimljivo je da sam u tom periodu bio jedini Bosanac koji je u BiH glumio obje glavne role u predstavama "Derviš i smrt" i "Tvrđava".

Prije deset godina sa porodicom sam se preselio u Sundsval, šesti grad po veličini u Švedskoj, u kojem i danas živim. Moram priznati, svi smo se brzo adaptirali na život u ovoj prelijepoj državi, a nisam dugo čekao ni na prvi pozorišni angažman, i to upravo u teatru čiji sam direktor od prije nekoliko sedmica - govori Porović.

Velika odgovornost

Iako je imao status uposlenika pozorišta "Vasternorrland", učestvovao je i u projektima dva prestižna teatra iz Štokholma, a osim glumom, bavio se i režijom.

- Sada se već manje bavim umjetničkim dijelom posla, jer sam i prije preuzimanja svoje sadašnje funkcije bio zamjenik direktora pozorišta tako da sam se morao posvetiti nekim drugim obavezama. Koliko znam, trenutno sam jedini Bosanac na čelu nekog pozorišta u Švedskoj, međutim, zanimljivo je da nisam i jedini Bosanac u historiji na takvoj poziciji u ovoj skandinavskoj zemlji.

Što se tiče samog posla, u pitanju je velika odgovornost, kako za zaposlene, tako i za kompletnu ekonomsku strukturu i repertoar teatra "Vasternorrland". Naš godišnji budžet iznosi 15 miliona eura, što je za bh. prilike možda veliki novac, ali je riječ o iznosu koji moram vrlo precizno rasporediti, što nije nimalo lak zadatak - kaže Iso Porović.

Daleko od istine

O nagradama koje je osvojio, ne voli mnogo pričati, ali ne krije da jedna ima posebno mjesto u njegovim uspomenama.

- Riječ je o priznanju koje sam dobio 2006. od Švedske kraljevske akademije za nauku i umjetnost, dakle, iste institucije koja dodjeljuje i Nobelovu nagradu. Dodijeljena mi je nagrada za poseban doprinos razvoju švedskog pozorišta, a zanimljivo je da se za to priznanje ne konkurira nego članovi Akademije odaberu laureate prema vlastitoj procjeni. Ima i jedna anegdota u vezi s tom pričom. Naime, neki moji prijatelji pogrešno su sve protumačili pa su počeli govoriti: "Iso dobio Nobela", što je, naravno, daleko od istine - uz smijeh govori Porović.

U sretnom braku je već 22 godine, otac je četvero djece. Supruga Lejla naglašava kako između nje i supruga postoji veliko razumijevanje, čak i kada je posao u pitanju, jer je i sama umjetnica.

- Ja sam likovni umjetnik te pozorišni scenograf i kostimograf. No, za razliku od supruga, nisam nigdje stalno zaposlena nego sam slobodni umjetnik. Redovno izlažem djela širom Švedske, ali i izvan granica države. Prošle godine sam, naprimjer, bila jedna od 14 umjetnica koje su predstavile djela na izložbi "Žena i rat", upriličenoj u mnogim velikim galerijama u Finskoj i Švedskoj. Moje izložbe ocjenjuju kao politički angažirane, jer često kroz slike obrađujem aktuelne teme i društvene pojave - kaže Lejla Porović.

Partizan u "Azri"

Osim u pozorištu, Iso Porović bio je aktivan kao glumac i u svijetu filma.

- Naravno, moja filmska karijera prilično je skromna, pogotovo ako je usporedimo s teatarskim opusom. Ali, eto, snimio sam nekoliko filmova u BiH i Švedskoj. Prvi film u kojem sam glumio, bilo je kultno bh. ostvarenje "Azra", imao sam ulogu jednog mladog partizana. Rado se toga sjećam - kaže umjetnik.

Sedam knjiga

Porović je objavio i sedam knjiga. Prvu, pod naslovom "Tebi kažem", izdao je još davne 1983., a posljednju "Pisma i pjesme" prije dvije godine.

- Pišem intenzivno, pišem drame, poeziju... Kako na bosanskom, tako i na švedskom, pisanje me, zaista, ispunjava - ističe direktor teatra "Vasternorrland".

Novi tekstovi

Bh. umjetnik ističe kako u repertoaru pozorišta u našoj zemlji i Švedskoj postoje velike razlike.

- Šveđani preferiraju predstave rađene po novim tekstovima, koji obrađuju aktuelne teme. To bi, vjerovatno, obradovalo naše dramske pisce, jer se kod nas, ipak, ne igra toliko novih komada - naglašava Iso Porović.
Čitano 3844 puta