29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 05 Oktobar 2014 13:09

Abakus: posjeta iz Švedske

Grupa stručnih savjetnica u obrazovanju i pedagoginja iz Švedske posjetila je "Abakus" u Zenici, s ciljem neposrednog upoznavanja sa radom jedine ustanove za boravak djece školskog uzrasta u BiH, koji radi po sistemu "Afterschool Daycare" centara uspješnih zemlja svijeta. 

 

Posjetu je inicirala Aida Gačo, direktorica vrtića "Segevang i Simrisban", koja je rođena u Banja Luci, a već dugo živi i radi u Švedskoj. U posjetu je došla sa dvije savjetnice za obrazovanje, Ingrid Bogren, koja je pored toga i voditelj likovne galerije, i Pijom Nilson, koja pored posla savjetnice radi kao predavač na Pedagoškom fakultetu u Švedskoj.
 
U toku posjete, direktorica Emina Talić-Hakanović, magistrica razredne nastave i Amela Alispahić, profesorica engleskog jezika i kniževnosti, su predstavile rad "Abakusa" kroz ugodan dijalog i razmjenu informacija, pregled ljetopisa i radova djece, obilazak prostorija za rad, te prisustvo jednoj radionici "Škole za male naučnike" u okviru koje se izveo eksperiment "Inteligentni baloni". 

Gošće su prisustvovale časovima pisanja zadaće i učenja za školu na kojima su pregledale udžbenike i sveske učenika "Abakusa, te su razgovarale sa Almom Karambegović i Indirom Budimlić, profesoricama razredne nastave. 
 
Učenici su oduševljeni posjetom, jer su imali priliku komunicirati na engleskom jeziku, te upoznati stručnjake koji rade sa djecom u Švedskoj. 
 
Činjenica da su gospođe Gačo, Bogren i Nilson doputovale u Zenicu samo da bi posjetile "Abakus" predstavlja veliki kompliment nama u "Abakusu", ali i motivaciju da se i dalje trudimo da budemo kreativni i profesionalni u svom poslu. 
 
Uz mnoštvo obostranih komplimenata na kraju posjete dogovorena je dalja saradnja.
 
Abakus tim
 


...