18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 April 2013 09:05

Maca:Ja, Mahalac 9.5. u BNP

 Nakon velikog pozorišnog hita “Ja, mahaluša” sprema se novi projekat u kuhinji Udruženja FILTER. Riječ je o kabareu “Ja, mahalac” kojeg publika željna dobrog bosanskog humora već neko vrijeme iščekuje. Glavnu ulogu igrat će poznati glumac i šoumen Dragan Marinković Maca, koji je ovu vijest potvrdio za Dnevni avaz.

 

- Tačno je, pristao sam da igram. Predstava je kabaretskog karaktera, svojevrsna monodrama, s čim se prvi put susrećem, ali ne sumnjam da će biti mnogo posjećena i gledana - kaže popularni Maca, koji posljednjih nekoliko godina živi i radi u Novom Sadu. Zenička publika će ga moći vidjeti 9. maja, saznaje Zenicablog. 

 

"Ja, mahalac" je scensko-muzički komad o problematici muško-ženskih odnosa u BiH, sada iz muškog rakursa. Predstava se radi prema istoimenoj knjizi Kučuk-Sorguč koja je postala hit na našim prostorima, a prvenstveno je oličenje "muškog pogleda" na problematiku međuljudskih odnosa. 

 

- Malo smo se udaljili od sebe, a ne trebamo bježati od onoga što jesmo. To je naš bosanski brend, naš humor... Dvadeset godina je prošlo otkada smo posljednji put radili na predstavljanju našeg mentaliteta i vrijeme je da to osvježimo. Svi koji pogledaju ovaj kabare uvidjet će to i ustanoviti kako je potrebno baviti se sobom. Unapređenjem vlastitih vrijednosti razvijamo i pozitivno mišljenje - ističe "mahalac". 

 

- S obzirom na to da je sve domaće, počevši od pisca pa do glumaca, uveliko ćemo doprinijeti i afirmaciji bosanskog jezika, humora, mentaliteta u regionu, ali i šire - kaže Kučuk-Sorguč za Dnevni avaz i dodaje: 

 

- Marinković je pravi šoumen tako da u potpunosti odgovara ulozi. A, s druge strane, publika ga se zaista uželjela jer ga dugo nije bilo na pozorišnim daskama u BiH - kaže autorica.

 

U realizaciji predstave učestvuje i Negra Čičić, kao muzička pratnja, Mirela Trepanić je rediteljica, dok scenografiju radi Marijela Margeta-Hašimbegović. Producenti predstave su Fahrudin Kučuk (Filter) i Anila Gajević (Zona). Premijera očekuje krajem aprila.

 

 

Dragan Marinković Maca snimio je fotografije za plakat predstave „Ja, mahalac“ čija će premijera biti 4. maja u Kamernom teatru 55. Maca na fotkama viri preko taraba i špijunira što je jedna od osobina dobro obavještenog mahalca, preskače ogradu da mu šta ne promakne, napada lopatom za snijeg nevidljivog neprijatelja, ispija bosansku kahvu i nosi nanule kao mobilni jer više ne zna gdje mu je glava a gdje stražnjica od silnih informacija koje treba prožvakati. Bilo je veselo na snimanju u sarajevskom restoranu Galija i mahali Čobanija. Snimanje  je vodio naš poznati fotograf Velija Hasanbegović  dok su nadzor vršili producenti Fahrudin Kučuk i Anila Gajević, autorica Indira Kučuk-Sorguč smišljala je nove folove a rediteljica Mirela Trepanić osmislila koncept. Ovaj mjesec „Mahalaši“ probaju punom parom da bi bh. publiku pripremili za nešto što se već sada smatra ultimativnim hitom.

 

Indira Kučuk – Sorguč - Autorica teksta - Autorica bestsellera “Ja, mahaluša” je dugogodišnja novinarka i publicistkinja. Profesionalno iskustvo stjecala je u svim značajnijim bh. printanim i elektronskim medijima. Prepoznata je kao kvalitetno spisateljsko pero sa stilom i hroničar društvene zbilje. Ispisuje teatarske, književne, filmske i likovne kritike, recenzira recentna umjetnička djela i komentira kulturnu svakodnevnicu u BiH. Njeni kolumnistički zapisi u žiži su interesovanja zbog originalnog i nekonvencionalnog autorskog pristupa određenoj tematici. Indira Kučuk-Sorguč je pisac, priređivač i urednik nekoliko knjiga.  Autorica je najvećeg pozorišnog hita u Bosni i Hercegovini cabaret “Ja, mahaluša”.

 

“Za svakog književnika je veoma značajno da svoje djelo vidi u novom, drugačijem umjetničkom izražaju, određene predstave sam ranije tumačila i opisivala. Sada sam u potpuno drugačijoj ulozi, jer se na scenu postavlja predstava prema mom tekstu..”

 

“Mahalanje je ta radost koja nas budi iz rutine života! Budimo mahalaši! Budimo oni koji gledaju u tuđe dvorište da bi se komšiji našli pri ruci, pomogli ili naučili školu koju ne moraju sami pohađati. Budimo mahalaši s najboljim namjerama. Mi smo takvi. Mi smo kabare mahalaši i cilj nam je pomoći, nasmijati, zabaviti…”

 

Mirela Trepanić - rediteljica - Diplomirala je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu s kratkim igranim filmom ''Idiličan dan u provinciji''. Njena predstava  po tekstu  Hriste Bojčeva ''Hanibal Podzemni'' bila je uvrštena u repertoar Narodnog pozorišta u Mostaru. Režirala je i dokumentarne filmove ''25 godina Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo'', u produkciji ASUS i BHT1, te ''Čika Jovo Car'', u produkciji Refresha. Radila je na realizaciji najnovijeg dugometražnog filma reditelja Srđana Vuletića ''Krasta'', koji je u pripremi.

Rediteljica je najvećeg pozorišnog hita u BiH, cabareta “Ja, mahaluša” koji je do sada izveden 77 puta pred oko 50 hiljada posjetitelja.

“Razmišljala sam šta je to u muško-ženskim odnosima od čega sve počinje. Pa je zato jedna od tema seks, zatim nevjerstvo, klimaks, sponzorstvo... Dakle, radnja ove predstave su ti odnosi temeljeni na bh. društvu i to sve pričano jezikom jedne mahaluše. U predstavi je sačuvan i jezik mahale, a ponekad i žargon kao i narodne izjave i izreke..”

 

Marijela Margeta – Hašimbegović - Scenografkinja i kostimografkinja - Svoj kreativni izraz pronalazi u oblasti scenografije i kostimografije u gotovo dvije decenije dugoj karijeri. Od 2000. godine obavlja funkciju rukovodioca Tehnike Narodnog pozorišta Sarajevo i radeći na toj poziciji realizirala je preko 80 premijernih  izvođenja opere, drame i baleta, a neke od njih su: Bal pod maskama, Don Pasquale, La Traviatta, Plavo, Samoubica, Pepeljuga, Rigoletto, Dugo putovanje u noć, Ženidba, Šišmiš, Legenda o Ali-paši, Nabucco u Sarajevu, Kneginja čardaša, Prvi put s ocem na izbore, Poručnik iz Inshimorea, Buba u uhu, Omer paša Latas, Appasionato, Jabuka, Bliže, Zid, Nosorog, Pucanje duše,  Partija remija, Ženski turbo folk bend, U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce, Buba u uhu,  Sevdah opera, Hamlet u selu Mrduša donja.... 

Realizirala je na desetine televizijskih scenografija, kao i nekolicinu scenografija TV igranog programa i igranog dugometražnog filma kao i scenografije za festivale i koncerte. Dobitnica je nekolicine nagrada iz oblasti arhitekture i scenografije. Scenografkinja je i kostimografkinja najvećeg pozorišnog hita u BiH, cabareta “Ja, mahaluša”.

“Mahalac je za mene poseban izazov jer nakon Mahaluše, koja je polučila sjajan uspjeh,  imam želju da sve sagledam iz muškog ugla. Izazov mi je i kao slika jednog inspirativnog ambijenta koji potiče iz zanimljivih priča o intimi između muškarca i  žene. Posmatrajući život aktera Indirine knjige kao kroz neki kaleidoskop željela sam da sve bude u tom šarenom koloritu koji asocira na šarolikost tih odnosa.”

 

Dragan Marinković Maca - Glumac - Dragan Marinković Maca je rođen 17. marta 1968. godine u Sarajevu. Poznati je bh. glumac koji iza sebe ima zavidnu paletu uloga kako u teatru tako i na filmu i televiziji. Pored glume, kako u pozorištu, tako i na filmu, Maca se pokazao i kao veoma dobar voditelj. Zapažene uloge ostavrio je u filmovima „Savršeni krug”, „Kod amidže Idriza”, „Ostavljeni”, „Neprijatelj”, „Prvo smrtno iskustvo”, „Si je peux t’oublier”, „The winter of red Gesse”, „His name is Daniel”, „Soldati di pace”, „Strangers”, „Behind enemy lines”, „Heroes”, „Welcome to Sarajevo”, „Comanche territory”.

U pozorištu je odigrao oko 70 uloga, režirao nekoliko, i dobio prestižne nagrade za najboljeg mladog glumca i najboljeg glumca Kamernog teatra u sezoni 1997.98.

- Malo smo se udaljili od sebe, a ne trebamo bježati od onoga što jesmo. To je naš bosanski brend, naš humor. Dvadeset godina je prošlo otkada smo posljednji put radili na predstavljanju našeg mentaliteta i vrijeme je da to osvježimo. Svi koji pogledaju ovaj kabare uvidjet će to i ustanoviti kako je potrebno baviti se sobom. Unapređenjem vlastitih vrijednosti razvijamo i pozitivno mišljenje.