29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 April 2013 20:55

BNP se povlači zbog Kusturice?

 

Mlada bosanskohercegovačka rediteljka Selma Spahić obavijestila je danas Direkciju Sterijinog pozorja da se povlači sa ovogodišnjeg festivala, jer je najavljeno da će ga otvoriti reditelj Emir Kusturica, čime je, kako je ocijenila, Direkcija festivala dala “legitimitet nacionalističkoj retorici”.

 

Spahić je u pismu Direkciji Sterijinog pozorja navela da njena odluka znači i da se iz takmičarskog dijela festivala povlači i predstava koju je režirala, “Grebanje ili Kako se ubila moja baka”. “Izborom Emira Kusturice za osobu koja će svečano otvoriti ovogodišnji festival jasno ste nam dali do znanja koji je vaš stav. Festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici ideološki se jasno opredjeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet. Na takvom festivalu ne želim da učestvujem”, poručila je Selma Spahić.

 

Dodala je da umjetnici imaju etičku dužnost da se svim sredstvima koja su im na raspolaganju bore protiv nacionalističke truleži i retorike. “Na nama je da zauzmemo jasan stav i da vladajućim političkim strukturama damo do znanja da nećemo klimati glavom na pokušaje da se i umjetnost iskoristi kao sredstvo ideološke propagande. Da bismo se bavili umjetnošću trebamo hodati ispravljene kičme, svjesni posljedica svojih odluka”, poručila je rediteljka Selma Spahić.

 

Prema njenim rečima, od kraja ratova u regionu do danas, generacije i generacije djece zadojene su nacionalizmom, ograničene mržnjom, isključivošću i nerazumijevanjem za različitost, svjesno i sistemski osiromašene duhom i nenaučene na empatiju prema drugom. Sterijino pozorje ove godine održava se od 25. maja do 3. juna. Za direktora Sterijinog pozorja krajem prošle godine imenovan je Selimir Radulović, što je kritikovano u dijelu javnosti koja Radulovića smatra za zagovornika nacionalističkih ideja.


Direktor BNP-a Hazim begagić odgovorio je o ovom slučaju za naš portal - 

"Direkcija BNP Zenica neprijatno je iznenađena odlukom Sterijinog pozorja da ovogodišnji festival otvori Kusturica Emir. U potpunosti podržavamo stav i odluku rediteljice Selme Spahić da se ne pojavi na ovogodišnjem festivalu i da se kao članica autorske ekipe predstave i rediteljica u isključi iz svih takmičarskih kategorija. U konsultaciji sa Heartefactom iz Beograda, našim koprodukcijskim partnerom u realizaciji  predstave "Grebanje", BNP Zenica će narednih dana zauzeti zvaničan stav povodom ovog pitanja."