15 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Februar 2014 13:59

Upozorenje agencije Filter

Nakon što je produkcija FILTER otkazala saradnju Draganu Marinkoviću koji je ugrozio svojim ponašanjem cjelokupan projekat “Ja, mahalac”, Marinković je krenuo korak dalje, odlučio je prisvojiti predstavu i igrati je u vlastitoj produkciji.

 

Pojavio se sinoć u reklami, a nekoliko dana prije u beogradskim Večernjim novostima sa najavom predstave s nešto izmijenjenim nazivom “Maca Mahalac” koju će 1. marta izvesti u Zenici, u hotelu Dubrovnik.

 

Ovdje se bezočno krše autorska prava Indire Kučuk Sorguč kao autorice teksta i cjelokupnog projekta kao i produkcije FILTER u čijem je vlasništvu predstava “Ja, mahalac” .

 

- Marinković je u ovo ušao svjesno i tendenciozno i pored pismenog upozorenja autorice i produkcije. Ovo je prvo javno upozorenje, sutra ide zvanično pismo opomene našeg advokata, a čim se usudi odigrati prvu predstavu, ide tužba i njemu i svakoj produkciji koja stane iza njega bilo gdje, u BiH, regiji, svijetu, kazala je Indira Kučuk Sorguć.

 

- Upozoravaju se i sve institucije kulture, teatre, upravnici svih kulturnih centara i objekata u kojima je moguće izvesti predstavu, ali i mediji koji reklamiraju projekat za koji nije dobijena dozvola od autora za izvođenje, da ne dozvole Marinkoviću da s ovim projektom igra u njihovim prostorima jer tako i oni učestvuju u kršenju autorskih i produkcijskih prava i postaju dijelom intelektualne pljačke.

 

Brend “mahalanje” kao i svi književni i teatarski projekti su zaštićeni kod nadležnog Instituta, dodala je autorica Kučuk Sorguč.