28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 06 Novembar 2011 16:34

Grizović najbolji na Zlatiboru Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

16. međunarodni plivački miting “Čigota Kup” na Zlatiboru, Srbija - Zeničanin Amir Grizović najbolji plivač

Amir Grizović, 17-godišnji član gradskog kluba vodenih sportova “Čelik” Zenica  proglašen je za najboljeg plivača 16. međunarodnog plivčkog mitinga “Čigota Kup” koji je održanu subotu na Zlatiboru, Republika Srbija. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Nataša Perić iz  PK "Profesional-Proakva" iz Novog Sada.

 Uspjeh mladog Zeničanina koji je inače ovegodine predstavlja našu zemlju i na juniorskom Evropskom prvenstvu u Beogradu i juniorskoj Balkanijadi tim je veći kada se zna da je odbranio titulu najboljeg osvojenu prošle godine na Zlatiboru. Ovoga puta pobjedio je u konkurenciji 518 plivača iz 31 kluba iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Čelikovci su nastupili sa devet takmičara, sedam dječaka i dvije djevojčice i ostvaili zapažene rezultate. Okitili su se sa pet medalja od čega su četiri sa zlatnim sjajem i jedna sa bronzanim, te peharom za najuspješnijeg. Grizović je u apsolutnoj konkurenciji osvojio dva zlata na 100 m delfin i 100 m slobodno, Harun Čerim zlata na 100 m slobodno i 100 m prsno 8ostvario lični rekord u ovoj disciplini)  u kategoriji juniora, te Benjamin Buća bronzu na 100 m slobodno u kategoriji senior na 100 m slobodno. Uz njih tu je i Amar Borić, 12-godišnjak koji je bio četvrti na 50 m prsno I šesti na 50 m slobodno. On je plivao sa svojim kolegama štafetu u seniorskoj konkurenciji (daleko najmlađa) koja je na kraju završila kao petoplasirana.  

Osim najboljeg rezultata Grizovića, treći rezultat u ukupnom plasmanu imao je Benjamin Buća, a sedmi rezultat Harun Ćerim. Iz naše zemlje je bilo čak 120 plivača iz šest klubova: iz sarajevske Bosne ih je bilo 14 (po sedam dječaka i djevojčica, iz mostarskog Zrinjskog 37 (21 dječak i 16 djevojčica), iz trebinjskog leotara 35 (17 dječaka I 18 djevojčica), iz banjalučkog Aqua Stara 19 (14 dječaka i pet djevojčica), iz Delfina iz Laktaša šest (dječak i pet djevojčica), te Čelika devet.

 U ukupnom plasmanu po bodovima prvi je “11.april” iz Beograda, drugi Leskovac, a treće mjesto podijelili Ranički iz Kragujevca i sarajevska Bosna. Kada se gleda po broju osvojenih medalja prvi je ponovo “11.april” iz beograda, drugi leskovac, treći delfin vrbas, četvrti Radnički Kragujevac, peta Bosna, šesti Novi sad, sedmi Valis Novi Sad, osmi Čelik, deveta Oaza, deseti Leotar.

Ono što posebno može da raduje šefa stručnog štaba Aldina Đerahovića i trenera Zlatana Husakovića je dobar rezultat onih najmlađih iz Male škole plivanja, Škole plivanja i Predtakmičarskog pogona većini kojih je ovo bilo prvo takmičenje. Pokazali su da posjeduju talenat te da se isplatio uloženi trud u njih. Anja Limanović (12), Sara Topić (8), Velid Musić (13), Tarik Musić (9) i Orhan Mundžić (10) isplivali su svooje najbolje rezultate u disciplinama u kojim su nastupali.  

Odata počast tragično stradaloj članici PK Čigota
    Prij početka takmičenja na 16.međunarodnom plivačkom mitingu Čigota kup minutom ćutnje odata je počast Jeleni Ješić 19-godišnjainji iz Požege, članici PK čigota koja je početkom jula poginula u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Požega-Arilje.  Bila je izvanredan učenik, a kao plivačica osvojila je mnošto medalja nastupajući u ženskoj štafeti PK čigota.

Čitano 3962 puta