23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 27 Novembar 2011 20:42

Miting Samir Ćirak Ćiro Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Međunarodni plivački miting "Samir Ćirak – Ćiro" u Tuzli - Dva rekorda Ivane Ninković - Dva nezvanična državna rekorda Ivane Ninković iz trebinjskog Leotara obilježila su 16. međunarodni plivački miting "Samir Ćirak – Ćiro" koje je održano proteklog vikenda u Tuzli u organizaciji PK Zmaj Alpamm uz učešće oko 200 plivača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 Ninkovićeva koja je trenutno No 1 u našoj zemlji od djevojaka oborila je rekorde ili bolje rečeno popravila svoja i najbolja vremena BiH u kategorijama 50 i 100 m prsno sa rezultatima 33,50 i 1:14,51. U kategoriji 50 m prsno članica GKVS Sarajevo Iman Emšo oborila je rekord u kategoriji do 14 godina sa vremenom 35,38.

Kada je u pitanju uspjeh klubova najuspješniji je bio domaćin (koji je imao i najbrojniju ekipu) Zmaj Alpamm sa ukupno 23 medalje, a iza njih Leotar sa osam od čega je bilo čak šest zlatnih. Najbolje rezultate na mitingu kod starijih imali su Ivana Ninković (Leotar) 723 i Dario Tunjić (Sloboda Tuzla) 658 bodova, a kod mlađih Emina Sejdinović (Galeb Koksara Lukavac) 617 i Muhamed Starčević (Sloboda) 511 bodova.

Uspješan nastup imali su i Zeničani, članovi tamošnja dva kluba koji su putovali na takmičenje zajedno i osvojili šest medalja, dvije zlatne, tri srebrene i bronzanu medalju. Lejla Ahmetspahić u kategoriji 1997.godište i mlađi osvojila je zlato na 50 m slobodno i srebro na 50 m leđno, Benjamin Buća zlato na 50 m delfin u apsolutnoj kategoriji, Amir Grizović također u istoj disciplini i kategoriji srebro, Šemsa Šarić srebro na 50 m slobodno u apsolutnoj kategoriji, dok je u kategoriji 1997.godište i mlađu 12-godišnji Amar Borić osvojio bronzu na 100 m leđno.

Pored njih predstavili se još 12 plivača iz grada metalurga, Harun Čerim koji je bio standardno dobar i oistvario lične rekorde na 50 m prsno i 100 m delfin, te oni mlađi Sven Zrnić, Kevin Zrnić, Anja Limanović, Tarik Musić, Orhan Mumdžić, Velid Musić, Sara Topić, Amar Gačić, Dženeta Delić, Ena Mutapčić i Farah Fejzić, koji su svi ostvarili svoje najbolje rezultate.

Miting se inače održava u znak sjećanja na žrtve masakra i stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji 1995. godine, i pogibiju jednog od najboljih plivača tuzlanskog Zmaja i uopšte Bosne i Hercegovine Samira Ćiraka -Ćire. Ovo takmičenje je najstarije plivačko takmičenje u našoj zemlji i jedino plivačko takmičenje u Tuzli i Tuzlanskom kantonu. Jedan je od najjačih plivačkih takmičenja u BiH.

Čitano 3246 puta Zadnji put promjenjen nedjelja, 27 Novembar 2011 20:46