28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Januar 2012 19:31

Sabina Tutmić Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Kada sretnete mladog čovjeka koji se svojim radom, znanjem i strpljenjem uspio izboriti za neku značajnu poziciju van svoje zemlje, nemoguće je ne zapitati se hoće li doći dan da neko u BiH prepozna i iskoristi ogromni potencijal naših mladih i školovanih ljudi širom svijeta.

Takav slučaj je i sa Sabinom Tutmić, Bosankom s londonskom adresom stanovanja, koja je trenutno angažirana u najjačoj britanskoj opozicionoj Laburističkoj stranci. Rođena je u Nemili kod Zenice.

Nakon što je u Sarajevu završila Ekonomsku školu, otišla je u Njujork, gdje je završila studij dizajna enterijera. Potom je 2002. prešla u London, gdje se bavila prometom nekretnina te upisala studije filozofije, koji privodi kraju.

 

U međuvremenu, uključila se u Laburističku stranku, gdje je anažirana na poslovima političke kampanje. Prošle godine, prilikom izbora predsjednika stranke, provela je dva mjeseca "na točkovima", u timu Dejvida Milibanda (David), bivšeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije. On ju je nedavno preporučio i timu bivšeg gradonačelnika Londona Kena Livingstona (Livingstone), koji se u novoj kampanji sprema za povratak na gradonačelničko mjesto.

Sabina smatra da svojim brojnim vezama može pomoći BiH.

- Ustvari, ja već na svakom koraku pomažem da ovdašnji političari promijene retoriku i politiku prema našem narodu i BiH. Nažalost, to je proces koji će trajati dugo i teško da jedna osoba može sama to uraditi, treba praviti timove i konstantno lobirati - kaže ona.

Dodaje da "Bosnia UK Network", krovna orgnizacija Bosanaca u Velikoj Britaniji, već duže razmišlja o formiranju lobističke grupe na Otoku, koja bi zastupala interese naše zemlje.

N.Alimajstorović za Dnevni avaz

Čitano 5725 puta