20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 28 Avgust 2012 08:05

Umalo tragedija u Putovićima

Mensura Seferović i Elvedin Hajruš zadobili su teške povrede i lomove preksinoć u nevremenu koje je zahvatilo bivši izbjeglički kamp u Putovićima kod Zenice. Do nesreće je došlo nakon što se baraka u kojoj su se nalazila urušila, odnosno usljed jakog vjetra popucali su nosivi stubovi, te je sprat bukvalno prignječio prizemlje.

 

- Izbjegnuta je mnogo veća katastrofa, jer su se iz prizemlja na vrijeme povukla djeca, sedmero se igralo u jednoj prostoriji. Supruga i ja smo bili na kafi kod komšinice oko 19 sati kad se začuo jak udar vjetra i škripa. Odmah smo krenuli van, meni je nedostajalo metar dva da izbjegnem, prije nego je po meni pala stranica barake i više se ne sjećam ničeg, kazao nam je Elvedin. On je zadobio potres mozga i povrede vrata i drugih dijelova tijela, dok je domaćica, korisnica pomenutog stana na spratu barake, Mensura Seferović zadobila više ozljede, uključujući lomove pršljena.

 

- Policija je ogradila urušenu baraku, a ostavili su pet – šest punih, istih, koje je prvo rastresla serija zemljotresa, a sad vjetar. Još su nam isključili struju kao da ne dođe do požara, a nas ostavili unutra, kazala nam je mještanka Šehida Aganović, pokazujući kako se dvospratne barake «drže» na nekoliko betonskih stubova.

 

- Kad je zapuhalo, gledali smo kako vjetar bukvalno diže njihovu baraku i vraca je dolje, sa krovom, sa zidovima. Sreća da su bili na spratu, jer bi ih pobilo, kaže Šehida. Reportersku ekipu «Avaza» odmah su «opkolili» stanari, moleći da apelujemo na vlasti da ih premjeste u sigurnije okruženje.

 

- Sad smo i bez struje, do ambulante i škole imamo desetak kilometara. Ove barake su napravljene kao privremeni smještaj prije više od dvadeset godina i ne treba zemljotres, požar ili vjetar, urušiti će se same, kaže Fikreta Hodžić.

Zabrinuti stanari kažu da «samo čekaju dan» da naredni vjetar, kiša, potres ili druga nesreća prouzrokuju nova stradanja.

 

Kamp Putovići formiran je početkom rata i povremeno je u njemu bilo i do 800 osoba, iz cijele BiH. Posljednjih godina koriste ga porodice koje nisu uspjele da se vrate u prijeratna boravišta, te dio romske populacije, ali je niz drvenih baraka izgubio status izbjegličkog kampa.

dnevni avaz