20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 22 Decembar 2011 14:07

Video: Norway.Tod@y (BNP) Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA & CENTAR ZA KULTURU ZAVIDOVIĆI - Scena „Studio“ Sezona 2011/12. (62. po redu) Premijera 668. Igor Bauersima - norway.today (Naslov originala: norway.today) - Prijevod: Žarko Radaković

Režija: DUŠKO LONČAR
Scenografija: KOLEKTIV*
Kostimografija: ENA BEGIČEVIĆ
Producenti: HAZIM BEGAGIĆ, ADEM SMAILHODŽIĆ
Organizator i asistent produkcije: ADNAN REŠIĆ
Izbor muzike: DUŠKO LONČAR
Jezička adaptacija: HASAN DŽAFIĆ
Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

 

Podjela uloga

Julija: DŽENANA DŽANIĆ
Avgust: ADEM SMAILHODŽIĆ

Premijerne izvedbe

Zenica: 22. i 23.12.2011. godine
Zavidovići: 14.1.2012. godine

Trajanje predstave: 80 minuta

Predstava se u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica izvodi na zadnjem dijelu Velike scene, tzv. hinterbini, gdje su, specijalno za ovu predstavu, pripremljeni i uređeni prostori za igru i publiku (kapaciteta 60 gledalaca).

 


* Idejni koncept scenografije uradila je grupa arhitekata „Filter“ Sarajevo (Asmir Mutevelić, Ibrica Jašarević, Kenan Vatrenjak, Nedim Mutevelić i Vedad Islambegović), na osnovu kojeg su reditelj i dio osoblja iz tehničke ekipe predstave realizirali konačno scenografsko rješenje.
RIJEČ REDITELJA

Postoji li problem koji se može riješiti jedino samoubistvom? Koji je problem veći od ljudskog života? Kako mladi opstaju u ovom društvu i da li im je potrebna pomoć? Možda su oni koji pomoć trebaju baš vaša djeca...
Predstava norway.today govori o problemu samoubistava mladih koji su zasićeni svakodnevicom, milionima informacija koje primaju preko Interneta i otuđenjem, zbog kojeg sve dublje uranjaju u samoću. Svijet koji im na dlanu pruža sve nijanse dobrog i lošeg ih zbunjuje i oni više ne mogu razabrati koje su istinske moralne vrijednosti. Doza
prosvjećenja dešava se tek onda kada se popnu na liticu planine, ostavivši svijet iza sebe. Oni tek tada uviđaju da je čovjeku jedini spas drugi čovjek i njegova toplota...

                                                                                                              Duško Lončar


Duško Lončar

Rođen je 1985. godine u Sarajevu. Osnovnu školu je završio u Kanjiži (Srbija), srednju u Banjoj Luci. Režiju je studirao na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, u klasi profesora Svetozara Rapajića. Diplomirao je 2009. godine predstavom Ne igraj na Engleze Vladimira Đurđevića.
Tokom studija režirao više od deset dramskih tekstova među kojima su djela W. S. Moughama, A. Millera, A. Camusa, N. Koljade, J.-P. Sartrea, K. Čapeka, B. Brechta, S. Becketta i drugih dramatičara. Režirao je, također, i tri radiodrame.
Nakon školovanja dodatno se usavršavao pri značajnoj evropskoj instituciji The Moving Academy of Performing Arts (MAPA).
Trenutno rukovodi Dramskim studiom u Centru za kulturu Laktaši. Član je Studentskog pozorišta Banja Luka.
Režija predstave norway.today u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Centra za kulturu Zavidovići je njegova prva profesionalna režija.


RIJEČ ORGANIZATORA I PRODUCENTA PREDSTAVE

norway.today – young, assemble!

Bosansko narodno pozorište Zenica u svojoj 62. pozorišnoj i koncertnoj sezoni nastavlja saradnju sa institucijama kuture iz manjih gradova u Bosni i Hercegovini, osobito onih u Zeničko-dobojskom kantonu. I na taj način nastojimo što bolje i što kvalitetnije afirmisati mlađe bh. umjetnike i teatarske stvaraoce koji najčešće nemaju ni minimum uvjeta za  kreativno ispoljavanje i djelovanje u okolnostima profesionalne pozorišne produkcije. Model koprodukcije, u ekonomski krajnje nesigurnim okolnostima današnjice, nekada predstavlja i jedinu mogućnost realizacije umjetničkog projekta.
BNP Zenica je svjesno svoje obaveze i odgovornosti, ali i želje, da se kao jedino narodno i profesionalno pozorište na prostoru Kantona i regije, obraća i publici iz manjih gradova u svojoj okolini. U tom smislu smo ove godine, na naše veliko zadovoljstvo, ušli u koprodukcijsku saradnju sa Centrom za kulturu Zavidovići i zajednički realizovali projekat norway.today mladog njemačkog autora Igora Bauresime.
Među nedostacima naše, ali i ukupne bh. repertoarske politike, primjetili smo i evidentno mali broj pozorišnih komada koji su namijenjeni publici od 15 do 20 godina. Predstava norway.today, upravo govori o problemima mladih ljudi, njihovim svakodnevnim nedoumicama, i snalaženje u svijetu kada je, zbog prisutnosti interneta i društvenih mreža, sve veća opasnost od asocijalizacije.
Kada smo prošle sezone pokrenuli Scenu „Studio“, kao svojevrsni produkcijski poligon za mlade pozorišne profesionalce u BiH i regionu nismo ni slutili koje nam se prilike otvaraju u našim repertoarskim planovima. U odnosu na osnovnu ideju Scene „Studio“, u konsultaciji sa koproducentima, odlučili smo da ovaj projekt u potpunosti povjerimo timu mladih autora i stvaralaca iz Bosne i Hercegovine.
Na čelu kreativne ekipe je mladi banjalučki reditelj Duško Lončar, kojem je norway.today nakon diplomiranja na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci na Odsjeku za režiju, ovo prvi projekat u profesionalnom teatru. Glumačku ekipu čine Dženana Džanić, pripravnica BNP-a Zenica, diplomirana glumica Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli i Adem Smailhodžić, također diplomirani glumac iste Akademije. Kostimografiju potpisuje Ena Begičević, studentica četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, čiji je ovo drugi projekat u BNP-u Zenica. Idejni koncept scenografskog riješenja smo povjerili mladoj grupi arhitekata „FILTER“ iz Sarajeva.
Činjenica je da je ovaj projekat okupio mlade snage iz pet gradova Bosne i Hercegovine u želji da stvaraju, ne da bi parirali ili bili konkurencija, već da bi jednostavno uživali i radili ono što vole, za šta su školovani i čemu žele posvetiti svoje profesionalne i umjetničke karijere.

  Adnan Rešić i Hazim Begagić

 

Čitano 3315 puta Zadnji put promjenjen četvrtak, 22 Decembar 2011 16:41