28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 30 Decembar 2014 17:36

SDA o KBZ

Stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) je i pored svih upozorenja o dramatično teškoj situaciji i potrebi hitnog djelovanja na stabiliziranju stanja  i dalje alarmantno teško.Ova  kantonalna zdravstvena ustanova sa resursima za  obavljanje rada na sekundarno-tercijarnom nivou sa kvalitetnim i školovanim kadrom dovedena je u poziciju upitne održivosti. Nedostatak lijekova, nedostatak anestetika, neispravni medicinski aparati i instrumenti, otežano obavljanje redovnih medicinskih operacija, problemi s grijanjem i dalje su nerješivi   problem.

 

Kompletno loše stanje u KBZ je i dalje na marginama djelovanja  Upravnog odbora.

Zapravo Upravni odbor već duže vrijeme ima jedini prioritet - imenovanje „novog direktora“. Posljedice ovog stanja su nesagledive i kreću se od gubitka kredibiliteta i ugleda ustanove do nepovratnog odliva educiranog, kvalitetnog mladog  kadra. Ne smije se zaboraviti ni  činjenica da je KBZ institucija sa najvećim brojem uposlenika poslije kompanije Mittal što znači da je i izdvajanje za budžet kantona iz ove kuće najveće. U skladu s tim  ovakav odnos ima izrazito loše implikacije na kvalitet pruženih zdravstvenih usluga što svakodnevno osjećaju svi građani kantona. 

 

Svjedoci smo da je sadašnje stanje značajnim dijelom nastalo prepuštanjem bolnice na upravljanje  nekompetentnim kadrovima, te da je problem bolnice izraz političkih vratolomija i igara koje su obilježile ovaj četvorogodišnji mandat. Svi dosadašnji napori da se smjenjenoj  Vladi  ZE-DO kantona, kojoj su građani opravdano izglasali nepovjerenje, sugestijama pomogne u rješavanju ove haotične situacije u KBZ  nisu dali nikakav rezultat.

 

Očekujemo da će nova politička kompozicija sagledati ozbiljno ovakvo stanje u KBZ Zenica i ubrzano otvoriti proces rješavanja brojnih problema, inače posrnulog zdravstva na svim nivoima.

 

                                                                                                                                                                                            Press služba SDA ZDK

Više iz kategorije: « HNS-HDZ kontra SDA i DF