29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 28 Decembar 2014 02:44

U posjeti ZIM-u

U cilju što bolje promocije bosanskohercegovačkih proizvoda, odlučili smo se posjetiti Zeničku Industriju Mlijeka, te provjeriti šta ova kompanija danas proizvodi te kako se nose sa svim izazovima opstanka na tržištu BiH, te na policama supermarketa.

 

Naime Mljekara je puštena u rad 29. novembra 1959. Godine, te nam od tada pruža zadovoljstvo zdrave ishrane. Kroz sve godine rada, imali su tri rekonstrukcije objekata I posla. Danas ZIM ima 91  radnika te 51.000 l okupnog mlijeka na dan.

 

Nekada mala firma, danas se ubraja među najperspektivnije BiH mljekare. Potvrda za ovo su brojna priznanja sa domaćih i međunarodnih sajmova. ZIM koncepcijski istrajava u programu konzumne mljekare, pa su kupcima i tržištu uopće ponuđeni prirodni, biološki i zdravi mliječni proizvodi, bez aditiva i konzervansa. Ovaj program će se tek afirmirati u narednom periodu, a tome ZIM upravo i teži.

 

Tržište ZIM d.d. Zenica, geografski gledano, pretežno je lokalnog karaktera i treba reći da u toj strukturi prednjači općina Zenica sa cca. 65%. U ostalim gradovima u kojima distribuira svoje proizvode, ZIM d.d. ima relativno malo tržišno učešće, a to su općine: Kakanj, Visoko, Sarajevo, Konjic, Jablanica, Mostar, Busovača, Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Travnik, Novi Travnik, Bugojno, Gornji i Donji Vakuf, Vitez, Breza, Vareš, Ilijaš, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Istok, Doboj Jug, Tešanj, Gračanica i Tuzla. Do danas, ZIM d.d. uspijeva ostvariti povjerenje dobavljača sirovina, energenata za potrebe njihove proizvodnje, a koji moraju ispunjavati osnovne zahtjeve (norme) kvaliteta i zdravstvene ispravnosti. Nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti održati ovakav trend.

 

Društvo trenutno posluje sa cca. 800 kooperanata – proizvođača sirovog mlijeka, koji su lojalni od početka saradnje.

 

ZIM-ov logo “Vaše pravo na zadravu ishranu”- doista ima veze s onim što rade. Dovoljno je reći da se mlijeko otkupuje od lokanih farmera, koji svoje životinje tretiraju samo zdravom ishranom. Također u njihovim proizvodima nećete naći štetne additive, te je mlijeko garantovano uvijek svježe.

 

 U sklopu naše kampanje kupuj 387- gradi BiH, ZIM se pokazao kao odlična, presprektivna kompanija s ciljem daljnjeg napredovanja.To dokazuje I činjenica da je ZIM odlučio proširiti svoje kapacitete. U toku je izgradnja novog, “istočnog krila” Mljekare Zenica. Nova sirana bit će opremljena najsavremenijom sirarskom opremom, a sam objekat će biti izgrađen u skladu sa svim normama EU za izvoz. Po završetku izgradnje bit će bogatiji za 1.400 m2 modernog proizvodnog prostora.

 

Vjerujemo da je malo onih koji nisu čuli za najpoznatiji proizvod ove mljekare, čuveni zenički jogurt. Lider proizvod ove mljekare! Idealan fermentirani napitak izvor je visokovrijednih sastojaka za kvalitetnu ishranu svakog čovjeka.

ZIM-ov tečni jogurt je dijetalni, niskokalorični mliječni proizvod, lako probavljiv i uravnotežen artikl za sve uzraste.

Povećani sadržaj mliječne kiseline pospješuje mikrofloru probavnog trakta, podvostručuje resorpciju soli kalcija i fosfora i snižava količinu holesterola u krvi.

Jogurti se posebno preporučuju osobama koje imaju probleme sa probavom.

 

 

Kao znak saradnje uz obostrano zadovoljstvo, kupuj 387 vam kao prvi medij u BIH predstavlja ZIM-ov novi proizvod. Riječ je o domaćem maslacu.

 

Maslac će biti pakovan po 250 grama, u zlatnoj ambalaži. Riječ je o proizvodu koji je najsličniji domaćem maslacu, napravljen od dobro poznate zeničke pavlake sa najmanje 82% mliječne masti, koji će se uskoro moći naći na policama BiH trgovina.

 

Zahvaljujemo vam što predstavljate 387 kod!