19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 27 Decembar 2014 04:20

Reciklaža u BiH

Bosna i Hercegovina će 2014. godinu završiti sa oko 20.000 tona recikliranog otpada, što je duplo više nego u prethodne dvije godine, saopćeno je tokom današnje konferencije za novinere u Sarajevu, koju je organizirao Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH.

 

BiH je u posljednjih nekoliko godina napravila veliki iskorak po pitanju recikliranja otpada, najveći broj lokalnih deponija je ugašen, dok je istovremeno otvoreno nekoliko regionalnih deponija, na kojima se prikuplja i reciklira otpad, a na sarajevskoj deponiji otpad se pretvara i u energiju.

 

Na konferenciji za novinare, koja je u srijedu održana u hotelu Evropa, prezentirano je kako je plan da BiH do 2016. godine reciklira oko 35 posto svog otpada.

 

Mladen Rudež, pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma kazao je kako je otpad novac, i kako je nacionalni plan da BiH, po uzoru na moderne evropske zemlje, u budućnosti odlaže tek 1 % otpada, a da ostatak reciklira i izvozi.

 

Najviše je reciklirano otpada od papira, plastike i stakla.

 

Sistem odvojenog prikupljanja otpada do sada je uspostavljen u Bihaću, Donjem Vakufu, Orašju, Kladnju, Ključu i Gračanici, dok je u procesu uspostavljanje punktova za selekcionisanje otpada i u nekoliko drugih općina u Federaciji BiH, piše Patria.