18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 Septembar 2014 20:45

Foto: Posjeta Uskudaru

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je bila učesnik na 26 Katibim festivalu u Istanbulu u općini Uskudar od 18-22.09.2014. 

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju

 

Delegacija Mostova Prijateljstva brojala je 35 osoba, od kojih su svi bili u službi promocije kulture, tradicije i kulinarstva BiH sa realizacijom nekoliko programa koje smo pripremili za Katibim festival u općini Uskudar. Učešće u programima Festivala su uzeli članovi KUD Plamen-Zenica koji su se predstavili sa folklornim igrama naroda BiH, orkestar Mostova Prijateljstva sa interpretacijom sevdalinki, kuharice Restorana Salčinović koje su učestvovale u pravljenju najvećeg bosanskog bureka  dimenzija 5x5 metara koji je izazvao veliku pažnju prisutnih posjetioca Festivala kao i prisutnih desetine medijskih TV kuća i printanih medija. Takođe u delegaciji su bili i predstavnici medija iz BiH-RTV Zenica, novina Oslobođenja i portala Klix.ba koji su takođe na najbolji način prezentovali BiH.

 

Naše aktivnosti i naš entuzijazam postao je prepoznatljiv i izvan granica BiH, pa tako u Republici Turskoj imamo veliki broj prijatelja. Veliki prijatelj Mostova Prijateljstva jeste i općina Uskudar koja je općina pobratim sa Zenicom. Za nekoliko mjeseci naša organizacija je realizovala dva velika projekta zahvaljujući općini Uskudar i načelniku gosp.Hilmi Turkmen. Realizovan je Ramazanski projekt sa organizovanjem 3000 iftara na području Grada Zenice, a sada je uspješno realizovano i učešće Mostova Prijateljstva na 26 Katibim festivalu.

 

Prilikom prijema kod načelnika općine Uskudar, delegacija Mostova Prijateljstva na čelu sa predsjednikom Jasminom Imamovićem dogovorila je sa načelnikom Hilmi Turkmenom, realizaciju nekoliko projekata koje će općina Uskudar realizovati zajedno sa Gradom Zenicom. Projekti koji će biti realizovani  su nabavka specijaliziranog ambulantnog vozila velike finansijske vrijednosti za potrebe Kantonalne bolnice Zenica, za potrebe transporta srčanih bolesnika u udaljene kliničke centre. Takođe, općina Uskudar će napraviti zajedno sa Gradom Zenicom i moderan park sa prigodnim sadržajima. Općina Uskudar želi pomoći i u obnovi infrastrukture u Nemilskom slivu, područja koje je pretrpilo velike štete prilikom nedavnih elementarnih nepogoda.

 

Misija Mostova Prijateljstva jeste da radi na promociji prijateljstva i bratstva između BiH i Republike Turske. Zbog toga već 5 godina članovi Mostova Prijateljstva uspješno rade na promociji kulture i tradicije naroda BiH i Republike Turske. Naše aktivnosti i naš rad ima i svoje rezultate. Mi nastavljamo dalje u nove radne pobjede, nastavljamo raditi za BiH, za Zenicu jer mi smo Mostovi Prijateljstva.

 

 Press služba Mostova Prijateljstva

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju