29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 06 April 2014 12:16

GKM Split gostovalo u Zenici

Gradsko kazalište mladih iz Splita učestvovalo je na 19. međunarodnoj kulturnoj manifestaciji „Zeničko proljeće“ po pozivu Direkcije pomenute manifestacije sa predstavom „Životinjska farma“ koju je po književnom djelu Georgea Orwella režirao Ivan Leo Lemo.

 

Briljantna glumačka igra, zanimljiva scenografija i kostimi kojima je posebnu estetiku dala i slikovita video projekcija oduševili su zahtjevnu zeničku publiku, koja je nakon njihovog prvog poklona glumce i glumice gromoglasnim aplauzom vraćala na još dva bisa.

 

Mogućnost povezivanja ove priče i današnje društveno političke situacije, inspirirala je redatelja Ivana Lea Lemu da dramatizira „Životinjsku farmu“ za vitalni ansambl Gradskog kazališta mladih i da u ponovnoj saradnji sa ovim kazalištem stvori predstavu koja kroz pjesmu, ples i skečeve, u kabaretskoj, kolažnoj formi nudi zabavan i provokativan scenski materijal.

 

Taj, ne baš čest, naslov na hrvatskim pozornicama predstavlja idealan repertoarni odabir, jer otvara aktuelne i atraktivne scenske i semantičke mogućnosti, a splitskom GKM-u dat će priliku za kazališno istraživanje koje publici može pomoći da lakše definiraju svoje pozicije i stavove u svijetu u kojem je sve teže razabrati tko i kako vlada nad nama.

U predstavi igraju Lidija Florijan, Ana Gruica, Vanda Boban, Vinko Mihanović, Siniša Novković, Slavko Sobin, Ivo Perkušić, Nada Kovačević.

 

GKM je poslije Zenice gostovalo u sklopu svoje dvodnevne bosanskohercegovačke turneje turneje i u HKD-u Napredak u Bugojnu gdje je ansambl izveo predstavu „Poštarska bajka“ Karela Čapeka, koju je režirao Franko Strmotić.

 

tgg6F2