29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 05 April 2014 14:46

Tragovima bosanskog kraljevstva

U okviru 19. Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće 2014.”, u tvrđavi starog grada Vranduk, udaljenom desetak kilometara od Zenice, Muzej grada Zenice je priredio manifestaciju „Tragovima bosanskog kraljevstva“.

 

Tokom manifestacije su prezentirane igre iz srednjeg vijeka, zatim održan koncert srednjevjekovne muzike, promocija dvije knjige, izložba stripa sa srednjovjekovnom tematikom i promocija srednjovjekovne kuhinje. 

 

U srednjovjekovnim igrama, održano je takmičenje u gađanju lukom i strijelama, povlačenje konopca i utrka u vrećama. 

 

Odrasli su nakon toga sudjelovali na otvoranju izložbe stripa pod nazivom ”Družina Dardaneli: poljubac leptirice” beogradskog autora Pavla Zelića, kojim se nastoji zainteresovati mlada publika za istorijske teme, koncertu srednjevjekovne muzike u izvedbi ansambla „Fugato“ i promocijama knjiga naučne fantastike ”Peščana hronika” autora Pavla Zelića, i ”Sva Teslina deca” autora Gorana Skrobonje. 

 

Učesnicima i gostima manifestacije „Tragovima bosanskog kraljevstva“ predstavljena je, na kraju, srednjovjekovna kuhinja sa ponudom jela spravljenim na način kako je to sačuvano u zapisima iz tog vremena. 

 

U radu ove zanimljive manifestacije učestvovali su brojni gosti iz zemlje i inostranstva, građani Zenice, članovi izviđača, te predstavnici nekoliko medijskih kuća.