18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Januar 2014 20:59

Osuđenik u Odboru za pritužbe

Petočlana komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) birala je početkom sedmice predsjednika i pet članova Odbora za pritužbe javnosti na rad policije. U Odbor je, kako saznajemo, jednoglasno izabran Fadil Jaganjac, bivši šef Terenskog ureda granične policije BiH, koji je krajem 2010. godine pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. 

 

Saznajemo da je prije intervjuiranja prijavljenih kandidata Skupštinska komisija obaviještena da je Jaganjčevo uvjerenje o nekažnjavanju, blago rečeno, sporno, te je zatraženo od MUP-a ZDK i Suda BiH da se izjasne o ovom slučaju. 

 

Sud BiH obavijestio je MUP ZDK da je njihova presuda objavljena, općepoznata i dostupna na web-stranici, ali do jučer, navodno, u MUP ZDK nikad nije stigla i zvanična potvrda i upis u „kazneni list“ evidencije osuđene osobe. 

 

Čak je i Jaganjac Komisiji podnio odluku o „povlačenju prijave“ kada je saznao da je Komisija upoznata s njegovom prošlošću. Od pet članova Komisije jedino je njen predsjednik Ramo Pivić (SDA) tražio da se „izdvoji njegovo mišljenje“. 

 

U Sudu BiH potvrđeno nam je da je u februaru 2011. Jaganjac iskoristio mogućnost da ne ide u zatvor nego da „plati slobodu“, i to sa 15.000 KM. No, nije nam odgovoreno zašto presuda nije dostavljena u Policijsku upravu Zenica da bi bila zavedena. Tri godine, naime, od izvršenja kazne, odnosno u ovom slučaju od njenog plaćanja, osuđenik ima pravo na brisanje iz evidencije kažnjenih osoba.

 

(avaz)

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/osudjeni-jaganjac-izabran-u-odbor-za-prituzbe-javnosti

 

 

 

...