27 Februar 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 Juli 2014 04:45

Zabranjene oznake na pumpama

 U kontinuiranim kontrolama Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalne tržišne inspekcije i Federalne inspekcije za kontrolu kvalitete tečnih naftnih goriva, primijećena je pojava da pojedini trgovci označavaju određene robne marke tečnih naftnih goriva svojim internim oznakama, što je u suprotnosti sa Zakonom.  Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva je propisano da način označavanja tečnih naftnih goriva mora biti usklađen s nazivima propisanim standardom. Taj standard su oznake premium bezolovni benzin 95 BAS EN 228, normal ili regular bezolovni benzin 91 BAS EN 228, super plus bezolovni benzin 98 BAS EN 228, dizel BAS EN 590, BAS 1001 - olovni super i BAS 1002 - LEUL. 

 

Trgovci naftom i naftnim derivatima da bi skrenuli pozornost na sebe počeli su označavati goriva oznakama koje su u suprotnosti sa zakonskim odredbama pa su tako počeli označavati goriva kao dizel euro 4, dizel euro 5, Q Max dizel BAS EN 590, Q Max premium bezolovni benzin 95 BAS EN 228, Dizel euroclass euro aditirano premium gorivo i mnoge druge oznake. 

 

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ističu da se cijene goriva formiraju na način da prodavač odredi cijenu i dostavi obavijest Federalnom ministarstvu trgovine na ovjeru, a Ministarstvo samo prati raspon cijena i marži i ovjerenu obavijest vraća trgovcu. 

 

Naglašavaju i da kada se stavlja nova oznaka dodavanjem te oznake određuje se i nova cijena pa su tako, dodaju, potrošači došli u sitauciju da ne znaju šta je dobro, a što loše gorivo i za njih je vodilja kvalitete goriva bila samo cijena. 

 

Odredbama člana 51. Zakona o unutarnjoj trgovini propisano je da se takvo ponašanje trgovaca smatra nedopuštenim trgovanjem, a nedopuštenim trgovanjem, u smislu tog zakona, smatra se naročito reklamiranje, oglašavanje ili ponuda robe ili usluga navođenjem podataka ili upotrebom izraza  kojima se iskorištava ugled drugog trgovca, njegovih proizvoda ili usluga, odnosno proizvoda drugog trgovca, davanje podataka o drugom trgovcu, ako ti podaci štete ili mogu nanijeti štetu ugledu i poslovanju drugog trgovca, prodaja robe s oznakama ili podacima ili izgledom koji stvaraju ili bi mogli stvoriti zabunu u pogledu izvora, načina proizvodnje, količine, kvaliteta ili drugih osobina robe. 

 

Nedopuštenim se smatraju i radnje trgovaca usmjerene na prekid poslovnih odnosa, između drugih trgovaca ili koje sprečavaju ili otežavaju poslovne odnose drugih trgovaca, neopravdano neispunjavanje ili raskidanje ugovora s pojedinim trgovcem da bi se sklopio isti ili povoljniji ugovor s drugim trgovcima, neovlaštena upotreba imena, firme, pečata, marke, industrijskog dizajna ili neke druge oznake drugog trgovca, davanje ili obećanje darova, imovinske ili druge koristi drugom trgovcu, njegovom radniku ili licu koje radi za drugog trgovca da bi se davaocu omogućila pogodnost na štetu drugog trgovca ili potrošača, te neovlaštena upotreba usluga trgovačkog putnika, trgovačkog predstavnika ili zastupnika drugog trgovca. 

 

U kontekstu tih nezakonitosti trgovaca naftnih derivata Federalna uprava za inspekcijske poslove je putem Federalne tržišne inspekcije tokom maja i juna 2014. godine radila intenzivno na suzbijanju pojave pri čemu je doneseno 35 rješenja o zabrani nedopuštene trgovine uglavnom trgovcima naftom i naftnim derivatima koji imaju benzinske pumpe na više lokacija i u više kantona na prostoru Federacije BiH za što im je izrečeno 70 prekršajnih naloga u visini 119.000 KM. 

 

Pored tih aktivnosti, Federalna uprava za inspekcijske poslove će o toj pojavi informirati i sve kantonalne inspekcije da bi poduzele inspekcijske mjere prema prekršiocima-benzinskim pumpama u svom kantonu, te upozoriti Federalno ministarstvo trgovine da ne može potvrđivati cijene za naftna goriva čije oznake nisu usklađene s nazivima goriva koji su propisani standardom. 

 

U tom smislu bit će obaviještena i Uprava za indirektno oporezivanje BiH da prilikom uvoza vrši carinjenje,naftnih goriva koja su označena u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.