25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 10 Oktobar 2014 15:40

MUP: štab uoči BIH-Belgija

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održan je sastanak Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju nogometne utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Belgije, koja će se odigrati dana 13.10.2014. godine, na stadionu Bilino polje u Zenici.

 

Na održanom sastanku su detaljno analizirane sve mjere i radnje iz sačinjenog Plana obezbjeđenja navedene utakmice, te su podneseni pojedinačni izvještaji od strane svih članova Štaba, o svim poduzetim aktivnostima i dinamici realizacije postavljenih zadataka, kao i obaveza nosilaca zadataka iz naznačenog plana, po svim segmentima obezbjeđenja, odnosno mjera na sprovođenju operativnog, saobraćajnog, fizičkog i KDZ obezbjeđenja.

 

Ovom prilikom su konkretizovane aktivnosti na obezbjeđenju ove značajne međunarodne nogometne utakmice, kako bi svi policijski službenici i timovi, pravovremeno i efikasno reagovali u slučajevima narušavanja javnog reda i mira, kao i u incidentim situacijama, situaciju stavili pod kontrolu a izgrednike lišili slobode i udaljili sa stadiona. Kako je zaključeno, sve intervencije policijskih službenika moraju biti pravovremene, brze, dobro i kvalitetno koordinirane, a u postupanju policijskih službenika ništa ne smije biti prepušteno slučaju, posebno u okviru mjera fizičkog, operativnog, saobraćajnog i KDZ obezbjeđenja, kao i drugih planiranih zadataka Uprave policije i njenih organizacionih jedinica, koje su definisane na osnovu izvršene bezbjedonosne procjene. 

 

U nastavku su analizirana sva saznanja i informacije do kojih se došlo operativnim radom, te su nakon izvršenih procjena definisane aktivnosti na vršenju provjere istih, te daljeg postupanja operativnih službenika na prikupljanju svih bezbjednosno interesantnih obavještajnih i operativnih informacija i saznanja o organizovanju, kretanju i dolasku navijačkih grupa, praćenju i obezbjeđenju istih, te na koordinaciji aktivnosti i razmjeni informacija sa drugim policijskih agencijama u Bosni i Hercegovini. Ponovo je razgovarano o svim apektima obezbjeđenja visokih ličnosti i delegacija, stručnog osoblja i igrača, te su tom prilikom utvrđeni pravci djelovanja svih policijskih službi, timova i specijalnih jedinica, koje će imati konkretna zaduženja i zadatke, precizno utvrđene donesenim Planom. 

 

Pored pružanja stručne pomoći svim policijskim jedinicama i timovima, formirani Štab  svakodnevno vrši nadzor nad realiziranjem mjera  i zadataka, u cilju postizanja visokog stepena bezbjednosti na području grada i Kantona, za vrijeme održavanja utakmice.


U sklopu priprema koje se poduzimaju na obezbjeđenju ovog značajnog sportskog događaja,  Ured policijskog komesara podsjeća navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane  protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

 

Za počinjene prekršaje, u skladu sa Članom 40. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, kazniće se fizička lica novčanom kaznom od 300 do 500 KM.

 

Za navedene prekršaje, pored propisane novčane kazne, nadležni općinski sud može izreći i zaštitnu mjeru zabrane prisustvovanja sportskim takmičenjima u trajanju od tri mjeseca do jedne godine.

 

U nastavku su naglašene aktivnosti koje se poduzimaju na lokalitetu stadiona Bilino polje, u smislu vršenja priprema na postavljanju zaštitinih ograda, te će, u tom kontekstu, stanarima i građanima koji žive u stambenim objektima u neposrednoj blizi stadiona biti izdate naredbe u formi pismenih obavijesti, kojim će se informisati da su obavezni da dana 13.10.2014. godine, do 09,00 sati, izmjeste svoja vozila sa parking prostora na lokalitetu sjeverne, zapadne i istočne strane stadiona “Bilino polje”, obzirom da će se pomenuti lokalitet fizički ograditi i obezbjediti. Kako je zaključeno, u slučaju da građani ne izmjeste svoja vozila, ista biti izmještena specijalnim vozilom “Pauk” o trošku vlasnika vozila. 

Građani su takođe pozvani da obrate pažnju na kretanje i zadržavanje sumnjivih lica, odnosno lica koja nisu stanari zgrada, u haustorima, stubištima, zajedničkim prostorijama, terasama, krovovima zgrada i drugim  prostorima, te da obrate pažnju na odlaganje nepoznatih paketa i predmeta na gore pomenuta mjesta. Ukazano je i na obavezu vlasnika i korisnika stanova da svoje ponašanje i ponašanje drugih lica kojim dopuste ulazak u stan, usklade sa važećim zakonskim propisima i pravilima kućnog reda, kako sami ne bi snosili posljedice za neprimjereno i nezakonito ponašanje, kao što su korištenje pirotehničkih sredstava, bacanje raznih predmeta, korištenje laserskih svjetala i dr.. 

 

Takođe je konstatovano da će na dan održavanja utakmice, navedeni lokalitet, parking prostori, prostori ispred i iza zgrada, kao i dijelovi zgrada, biti pokriveni video nadzorom, u cilju zapažanja i lociranja počinilaca svih gore navedenih nezakonitih radnji, te će biti osigurano prisustvo policijskih službenika na svim navedenim lokacijama. 

 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA