27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Novembar 2013 03:33

Prva godina Udruž.poslodavaca

Jedan od ključnih zadataka u radu Udruženja poslodavaca Zenica ostaje borba na smanjenju nameta, odnosno rasterećenju privrede, ukazano je na redovnoj godišnjoj skupštini, kojoj su prisustvovali i predstavnici lokalne i kantonalne vlasti. Bez toga, uostalom, nema ni novog zapošljavanja. Uprkos činjenici da je Udruženje poslodavaca Zenica na sceni tek oko godinu dana, urađeno je dosta posla, prije svega aktivnim učešćem u kreiranju zakonskih rješenja, podsjeća predsjednica Upravnog odbora, Senaida Turkić. To se prije svega odnosi na kantonalni nivo, kazala je ona.

 

Članovi Udruženja poslodavaca Zenica iznijeli su brojne primjedbe na odsustvo sluha nadležnih iz vlasti za probleme sa kojima se svakodnevno susreću .Aktuelizirano je i pitanje visokih cijena vode, grijanja i električne energije za privredne subjekte. Osim administrativnih barijera i sporosti u rješevanju njihovih zahtjeva, godinama problem ostaju visoki nameti na plate, ukazao je Boris Crljenica, predsjedjedavajući Skupštine Udruženja.

 

Zbog toga će ova problematika biti u fokusu rada i naredne godine. Premijer ZDK Munib Husejnagić je podsjetio da Vlada nizom mjera nastoji olakšati ambijent za privređivanje. Osim toga, ostaju i dalje poticaji privrednim subjektima, istina isplate su "na čekanju" jer nema novca. Prioritet Vlade ostaju i mjere štednje, jer se i na taj način mogu osigurati prijeko potrebna sredstva. Skupština je podržala Izvještaj o radu Udruženja, Finansijski izvještaj za prošlu godinu i prvih 9 mjeseci tekuće godine, kao i Plan rada za narednu,2014. godinu,uz Finansijski plan.                  

 

(Šerif B. RTVZE)