29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 31 Oktobar 2013 23:12

Za HE Vranduk 26 miliona eura

Dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i gospodin Libor Krkoska, direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH,  potpisali su 30. oktobra  2013. godine u prisustvu Nermina Nikšića, premijera FBiH, Sporazum  o zajmu za realizaciju Projekta izgradnje HE ¨Vranduk¨ i Proširenja kapaciteta ¨Una Kostela¨, vrijedan 35 miliona Eura. 

 

Sredstva su odobrena nakon što su ispunjeni svi neophodni ekonomski, tehnički i okolinski preduslovi. Kredit  EBRD-a od 35 miliona Eura je prvi korporativni kredit odobren JP EPBiH bez posredovanja države i državnih garancija. Ujedno, to je i prvi kredit JP Elektroprivreda BiH za izgradnju novih proizvodnih elektroenergetskih objekata u posljednjih 30 godina. Od odobrenog iznosa za izgradnju HE ¨Vranduk¨  planirana  su sredstva od 26 miliona Eura, dok je za HE ¨Una Kostela¨ planiran iznos od 9 miliona Eura.

 

¨Kredit EBRD-a, značajno će osnažiti kredibilitet i ugled JP EPBiH na finansijskim  tržištima, dok će partnerstvo sa EBRD-om, koje podrazumijeva strožija pravila korporativnog upravljanja i finansijske discipline, finansiranje ekološki i socijalno održivih projekata ojačati i našu poziciju u realizaciji drugih kapitalnih projekata.¨ rekao je dr. Elvedin Grabovica, generalni direktor JP EPBiH, nakon potpisivanja Sporazuma. Dr. Grabovica je također istakao da zajam koji je JP EPBiH dobila od EBRD -a predstavlja poticaj i drugim finansijskim institucijama za direktno učešće u realizaciji razvojnih planova JP EPBiH. 

 

O saradnji sa JP EPBiH, Libor Krkoska, direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH je rekao ¨Zajam predstavlja prvu veliku kapitalnu investiciju u području obnovljivih izvora energije u JP EPBiH u posljednjih 30 godina. Uklanjanje neefikasnih postrojenja za proizvodnju i reforma energetskog sektora ostaju glavni izazovi za BiH. Ova investicija je u cilju  rješavanje oba pitanja i omogućavanja BiH da iskoristi svoj izuzetan hidroenergetski potencijal.¨ 

 

HE ¨Vranduk¨ je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE ¨Vranduk¨ iznosiće 19,63 MW dok je predviđena godišnja  proizvodnja  96,38 GWh. 

 

JP EPBiH će s ciljem osiguranja dodatne energije iz postojećeg postrojenja ¨Una – Kostela¨, izvršiti rekonstrukciju dijelova protočne hidroelektrane uz povećanje kapaciteta sa 9,4 MW na 15,8 MW. Proširenjem kapaciteta novim agregatom, prosječna godišnja proizvodnja biće povećana za dodatnih 21,422 GWh. 

 

Značaj projekata je višestruk - smanjenje emisije CO2 i ostalih zagađujućih materija, proizvodnja tzv. zelene energije, doprinos ekonomskom i privrednom razvoju Zeničko-dobojskog kantona, dok će proširenje  HE ¨ Una Kostela¨  biti značajan korak u rješavanju problema nedostatka izvora električne energije u Unsko-sanskom kantonu, kao i problema u vezi sa oscilacijama napona i tokova energije u elektroenergetskom sistemu na području Kantona. 

 

Služba za komunikacije JP EPBiH