29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 22 Oktobar 2013 08:10

Novo tehnološko čudo iz Zenice

Grupa bh. stručnjaka okupljenih oko zeničke firme «Bosio» projektovala je, te izradila  prvi robotizovani i automatizovani uređaj za zavarivanje «odvrtača lonca» na uljnim filterima u auto-industriji. 

 

Ovo pravo malo tehnološko čudo u potpunosti je ideja, projekat i proizvod bh. stručnjaka iz Zenice, Sarajeva i Tešnja, a izrađeno je za potrebe najvećeg svjetskog proizvođača filtera «Mann Hummel». Prototip uređaja biće do kraja mjeseca postavljen u tešanjski pogon njemačkog koncerna. 

 

- Od ideje do realizacije prošlo je više od devet mjeseci, a u uređaj su ugrađene komponente nabavljane u većini evropskih zemalja. Ova dvostruka linija je projektovna da zavari deset hiljada odvrtača, što je desetak puta više nego to mogu uraditi ljudi ili postojeći poluautomatizovani sistemi, kazao nam je Jusuf Duraković, direktor «Bosia».  Njemački partneri iz «Mann Humela» još su «u čudu i nevjerici», iako bi uređaj trebao profunkcionisati za nekoliko sedmica. Ipak, ne radi se o slučajnosti, jer je status «preferiranog saradnika» kod Nijamaca zenički «Bosio» zaslužio prije tačno godinu dana, kad je za istu kompaniju projektovao, te izradio također automatizovanu peć za pečenje filterskih «harmonika», koja je Nijemcima donijela višestruke uštede i značajno podigla nivo kvaliteta. 

 

- Peć radi u četiri smjene, godinu dana, bez minute zustavljanja, iako je protitip. Vjerujemo da će tako biti i sa ovim uređajem za varenje, koji ima softver iz Sarajeva, dijelove komponenti iz Vogošće, Zenice gdje je i sklapan, inžinjerske zahvate iz Tešnja, kaže Duraković.  Jedina «mana» uređaja je što mijenja tri-četiri radnika, koji su do sada objektivno imali deset puta manju produktivnost, ali to je cijena modernizacije i potrebe za ubrzanjem proizvodnje zbog zahtjeva tržišta.  Da je «bosanska pamet» od projekta do izrade već postala poznata u Evropi, govore i narudžbe iz nekoliko država za slične proizvode, te interes za projektovane sisteme iskazan iz više svjetskih kompanija.

 

 

Iako je cijeli uređaj još obavijen velom «poslovne tajne», Duraković pojašnjava princip rada: 

 

- Nakon što presa «napravi» filter, njega na kraju prve trake preuzima rotacioni stol, koji ga vodi do mjesta varenja, uređaja koji na 22 filtera treba zavariti odvrtač u minuti! Potom ga plasirati nazad na stol, koji ga vodi do palete za pakovanje. I tako neprekidno, do 10.000 komada za sedam i po sati. Između ima niz vrlo opipljivih nijansi, koje smo morali usavršiti da bi sve teklo «po loju». Ljudi, u principu, samo nadziru proces. 

 

bosroboze4