29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 23 Oktobar 2013 01:46

REZ u Beogradu

U okviru projekta  "Okolišne tehnologije i obnovljivi izvori energije na području Balkana" koji finansira italijansko Ministarstvo za ekonomski razvoj, u Beogradu je 14. i 15. oktobra 2013. godine održana regionalna konferencija sa bilateralnim susretima. 


Projekt realizira član Enterprise Europe Network - Metropoli (Specijalna agencija Privredne komore iz Firence, Italija) u partnerstvu sa agencijama Aries (Specijalna agencija Privredne komore iz Trsta, Italija) i Promos (Specijalna agencija Privredne komore iz Milana, Italija), Regionalnom razvojnom agencijom za regiju Centralna BiH - REZ Agencijom, Regionalnom razvojnom agencijom za sjeveroistočnu BiH -  Agencijom NERDA, Privrednom komorom Srbije, Privrednom komorom Crne Gore i Privrednom komorom Makedonije. 

 

Konferencija je bila  namijenjena predstavnicima javnog i privatnog sektora koji se bave obnovljivim izvorima energije i zaštitom okoliša. Organizator događaja je bila Privredna komora Srbije.

 

Na privrednim susretima, pored bosanskohercegovačkih, učestvovali su privrednici iz Italije, Srbije, Crne Gore i Makedonije. 7 firmi i predstavnika lokalnih zajednica iz BiH je sudjelovalo na ovom događaju, od kojih su 4 bila iz regije Centralna BiH.

 

S obzirom na trendove u svijetu i činjenicu da BiH posjeduje znatan potencijal obnovljivih izvora energije koji nije dovoljno iskorišten, veoma je važno inicirati povezivanje s odgovarajućim subjektima iz zemalja Evropske unije u kojima je ta praksa razvijena, poticati razmjenu iskustava, znanja i tehnologija, te na taj način stvarati uvjete za brži ekonomski razvoj. 

 

 

Adnan Gazija

Poslovni savjetnik

REZ CENTRALNA BIH