18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 29 Avgust 2013 07:18

ZDK: koncesija ŽGP-u Zenica

Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i preduzeća ŽGP Zenica potpisali su danas Ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju krečnjaka na lokalitetu Široke stijene kod Zenice.

 

Ugovor su potpisali premijer ZDK Munib Husejnović, zamjenik ministra privrede Amir Abazović i direktor ŽGP-a Hamzalija Mehmedović.  Radovi na ovom lokalitetu zaustavljeni su u posljednjih nekoliko mjeseci, jer preduzeće ŽGP nije ispunjavalo zakonske uslove za eksploataciju niti za dodjelu koncesije. Nakon što je Ministarstvo privrede ZDK poduzelo aktivnosti na razrješenju ovog problema, provedena je procedura za dodjelu koncesije. 

 

Dodjelom koncesije za istraživanje i eksploataciju krečnjaka na lokalitetu Široke stijene u dolini Babine rijeke, dugogodišnja eksploatacija ovog ležišta biće uvedena u zakonske okvire, čime se stvaraju i uslovi za zakonito i redovno plaćanje koncesije.  Prvi efekti već su postignuti, a uplaćen je avans od oko 200.000 KM.  Do kraja godine u budžet ZDK preduzeće ŽGP će retroaktivno, za period od 2003. godine, po osnovu eksploatacije ovog mineralnog resursa, uplatiti ukupno 300.000 KM. 


"Nakon što je Ustavni sud Federacije BiH odbio apelaciju bivšeg kantonalnog premijera na ovaj akt, Zakon o dopunama i izmjenama Zakona o koncesijama ZDK, nakon godinu dana, ponovo je na snazi i uskoro se očekuju novi koncesioni ugovori", najavio je premijer Munib Husejnagić.  Očekuje se i da će između preduzeća ŽGP i Općine Zenica uskoro biti potpisan Ugovor o prijateljskom okruženju koji predviđa projekte rekonstrukcije putnih komunikacija na području sliva Babine rijeke.